Prvo glasanje o infrastrukturnom paketu u SAD

Republikanski senatori blokirali Bajdenov plan

SvetVesti

22.7.2021 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Republikanski senatori blokirali Bajdenov plan Republikanski senatori blokirali Bajdenov plan
Republikanci u američkom Senatu odbili su u sredu da započnu raspravu o velikom infrastrukturnom sporazumu na čijem je usaglašavanju dvopartijska grupa senatora radila sa... Republikanski senatori blokirali Bajdenov plan

Republikanci u američkom Senatu odbili su u sredu da započnu raspravu o velikom infrastrukturnom sporazumu na čijem je usaglašavanju dvopartijska grupa senatora radila sa predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden). Republikanci su insistirali da im je potrebno još vremena pre novog glasanja, možda iduće nedelje.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) zakazao je protokolarno glasanje kako bi podstakao na pregovore koji su trajali nedeljama, ali su republikanci opstrukcijom govornice tražili odlaganje do ponedeljka, prenosi AP. Takođe su izneli primedbe na nekoliko nerešenih pitanja i zahtevali još vremena za detaljnu analizu predloga.

Glasanje po partijskim linijama 51-49 sprečilo je napredovanje sporazuma (u obliku zakona) i bilo je nedovoljno za prolazak, za koji je prema senatskim pravilima neophodno najmanje 60 glasova. Čak Šumer je na kraju promenio svoj glas u „ne“, što je proceduralni korak za ubrzanje preispitivanja predloga.

Čak Šumer/Foto: Tanjug-AP

„Postigli smo značajan napredak i blizu smo konačnog sporazuma“, saopštila je u zajedničkoj izjavi nakon glasanja dvostranačka grupa senatora koju čine po 11 republikanaca i demokrata. Senatori su naveli da bi mogli da završe posao „u narednim danima“.

Prema ocenama eksperata nije bilo iznenađenje što je u Senatu propalo prvo probno glasanje o infrastrukturnom sporazumu. Protiv predloga su glasali i oni republikanski senatori koji su proteklih nedelja branili sporazum, protiveći se Šumerovoj žurbi da što pre iznese nedovršen predlog na glasanje, prenosi Atlantic.

Infrastrukturni paket od oko 1.000 milijardi dolara tokom pet godina uključuje oko 579 milijardi novih troškova na putevima, širokopojasnim internet mrežama i drugim projektima javnih radova – prve faze Bajdenove infrastrukturne agende.

Bajden je na svojevrsnom testu sposobnosti da uspostavi dvostranačku saradnju u Vašingtonu i osigura investicije koje Bela kuća smatra presudnim za sposobnost države da se izvuče iz krize Covid-19 i podstakne ekonomski rast.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...