EPS spreman za zimsku sezonu

Revitalizacija HE Bajina Bašta biće završena u decembru

SrbijaVesti

21.10.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Revitalizacija HE Bajina Bašta biće završena u decembru Revitalizacija HE Bajina Bašta biće završena u decembru
Srbija trenutno iz obnovljivih izvora obezbeđuje 38 odsto struje. Udeo EPS-ovih hidroelektrana u tom procentu je oko 30 odsto. U okviru Drinsko-limskih posluje devet... Revitalizacija HE Bajina Bašta biće završena u decembru

Srbija trenutno iz obnovljivih izvora obezbeđuje 38 odsto struje. Udeo EPS-ovih hidroelektrana u tom procentu je oko 30 odsto.

U okviru Drinsko-limskih posluje devet hidroelektrana, a najznačajnija je, ne samo za EPS već i za ceo elektroenergetski sistem, reverzibilna hidroelektrana „Bajina Bašta“, koja radi od 1982. godine i smatra se rezervom u sistemu i zato je važna njena revitalizacija.

Trenutno se u hidroelektrani radi jedan remontiran agregat i drugi koji je u revitalizaciji, objavio je RTS.

„Revitalizacijom agregata u reverzibilnoj hidroelektrani produžava se radni vek elektrane za narednih 20-25 godina. Projektom revitalizacije nije predviđeno povećanje snage elektrane tako da će proizvodnja električne energije ostati na istom nivou kao i do sada, ali će pouzdanost rada elektrane biti znatno unapređena“, rekao je Trišić za javni servis.

Trišić je naveo da je remontna sezona praktično završena na svim agregatima, osim na ovom prvom reverzibilnom, koji je u revitalizaciji i biće završen do kraja decembra.

„Možemo reći da je pogonska spremnost za zimsku sezonu s te strane obezbeđena“, istakao je Trišić.

Kako je naveo, iako je leto bilo sušno i dotok u Drinsko-limski sliv bio na granici biološkog minimuma ili nešto malo veći, trenutno je došlo do oporavka dotoka, ali to još nije na očekivanom nivou za oktobar.

Trišić očekuje da se poslednja dva meseca ove godine doći do značajnijeg povećanja dotoka, a samim tim i do porasta proizvodnje električne energije

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.