Ulaganja kroz subvencije javnim preduzećima nisu evidentirana kao imovina Republike Srbije

Revizori utvrdili da nije upisana državna imovina od 18 milijardi dinara

InvesticijeNovacSrbijaVesti

1.8.2021 17:13 Autor: Marko Miladinović 0

Revizori utvrdili da nije upisana državna imovina od 18 milijardi dinara Revizori utvrdili da nije upisana državna imovina od 18 milijardi dinara
Kapitalna ulaganja države kroz subvencije javnim preduzećima nisu, nakon završetka izgradnje, evidentirana kao imovina Republike Srbije, ukazali su državni revizori posle kontrole finansijskih izveštaja... Revizori utvrdili da nije upisana državna imovina od 18 milijardi dinara

Kapitalna ulaganja države kroz subvencije javnim preduzećima nisu, nakon završetka izgradnje, evidentirana kao imovina Republike Srbije, ukazali su državni revizori posle kontrole finansijskih izveštaja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Posledica je nepotpuno i netačno iskazana nefinansijska imovina države, što se odnosi na subvencije u visini od 18,4 milijarde dinara, piše N1.

Državna revizorska institucija (DRI) je kontrolisala finansijske izveštaje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2020. godinu, dajući ocenu „mišljenje sa rezervom“. Od šest izrečenih preporuka jedna se odnosi na to da se nepokretnosti iz projekta čije je finansiranje završeno, a koji se i dalje vode na računu „nefinansijska imovina u pripremi“, uknjiže u poslovne knjige imaoca prava javne svojine nad tom imovinom i isknjiže iz poslovnih knjiga ovog ministarstva.

Ukupna vrednost subvencija koju je ministarstvo isplatilo prošle godine je 60,67 milijardi dinara, od toga 60,397 milijardi dinara za javna nefinansijska preduzeća i organizacije, a 274,6 miliona dinara za privatna preduzeća.

Korisnici ovih subvencija bile su Železnice Srbije, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz, Putevi Srbije, Koridori Srbije, Aerodromi Srbije, a sredstva su data i za aerodrome u Nišu, Trebinju, Užicu i Kruševcu.

U izveštaju o reviziji navedeno je da je ministarstvo u 2020. godini prenelo sredstva subvencija „po osnovu usvojenih programa i izmena i dopuna programa“ javnim nefinansijskim preduzećima i za potrebe izgradnje objekata koji bi trebalo da su u državnoj svojini Republike Srbije.

„Ministarstvo je u 2020. godini planiralo, izvršilo plaćanje i evidentiralo rashod po osnovu sredstava prenetih nefinansijskim preduzećima putem datih kapitalnih subvencija u iznosu od 18,4 milijarde dinara za potrebe izgradnje objekata koji se, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini, smatraju dobrima u opštoj upotrebi u svojini Republike Srbije. Vrednost izgrađenih objekata iz sredstava kapitalnih subvencija nakon stavljanja u upotrebu ne vodi se u poslovnim knjigama ministarstva, niti su nam u postupku revizije prezentovani dokazi da je ista uknjižena u poslovne knjige Republike Srbije“, utvrdili su revizori.

Ministarstvo je privatnim preduzećima na ime subvencija isplatilo 274.656.000 dinara. „Navedena sredstva su isplaćena na osnovu Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe taksi prevoza kao javnog prevoza“.

Državni revizori podsećaju da je reč o pojedinačnim subvencijama od 8.000 evra po nabavljenom taksi vozilu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...