Izazovna godina za rudarsku industriju

Rio Tinto prijavio pad zarade

SvetVesti

27.7.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rio Tinto prijavio pad zarade Rio Tinto prijavio pad zarade
Kompanija Rio Tinto prijavila je pad zarade od 28 odsto u prvoj polovini tekuće godine, jer se suočava sa rastućim troškovima i padom cena... Rio Tinto prijavio pad zarade

Kompanija Rio Tinto prijavila je pad zarade od 28 odsto u prvoj polovini tekuće godine, jer se suočava sa rastućim troškovima i padom cena roba. Najveći svetski proizvođač rude gvožđa ipak će isplatiti privremenu dividendu od 4,3 milijarde dolara, jer je prvu polovinu godine završio sa neto dobiti od 300 miliona dolara.

Oporavak cena sirovina od najnižih vrednosti tokom pandemije povećao je profit i prinose akcionara rudarske kompanije prošle godine, ali stroža monetarna politika i sve dublji pad na kineskom tržištu nekretnina uticali su na cene roba, prenosi Financial Times.

Rio Tinto i njegova konkurencija bore se sa nedostatkom radne snage i rastućim troškovima goriva, eksploziva i hemikalija. Kao rezultat toga, profitne marže u rudarskoj industriji padaju. Takođe, Kina je najavila da će centralizovati kupovinu rude gvožđa, što moglo dodatno da poremeti dinamiku i profitabilnost industrije.

Uz to, Rio Tinto je napustio ugalj, pa je propustio rekordne cene ovog fosilnog goriva. Vrednost akcija kompanije pala je u tekućoj godini za dva procenta. Ipak, kompanija je proglasila privremenu dividendu od 267 centi, odnosno 50 odsto osnovne zarade.

U prvih šest meseci 2022. godine osnovna zarada kompanije iznosila je 8,9 milijardi dolara, što je značajno manje od 12,3 milijarde iz prvog polugodišta prošle godine, ali više od očekivanih 8,5 milijardi. Prihod Rio Tinta od januara do prošlog meseca bio je 28 milijardi dolara.

  • Milisavka

    29.1.2023 #1 Author

    Ovo je odlična vest za čistiji vazduh, nije sve uvek u profitu…da je sreće ovako da nastavi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...