Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, za portal Biznis.rs

Roming za region od jula ne postoji, spremamo plan za smanjenje troškova sa EU

BiznisInfrastrukturaRegionSrbijaTurizamVesti

26.2.2021 11:05 Autor: Gordana Bulatović 8

Roming za region od jula ne postoji, spremamo plan za smanjenje troškova sa EU Roming za region od jula ne postoji, spremamo plan za smanjenje troškova sa EU
Regionalni Sporazum o romingu se realizuje po planu. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, zajedno sa nadležnim ministarstvima i regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana... Roming za region od jula ne postoji, spremamo plan za smanjenje troškova sa EU

Regionalni Sporazum o romingu se realizuje po planu. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, zajedno sa nadležnim ministarstvima i regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana sprovodi neophodne aktivnosti potrebne za ukidanje troškova rominga, kaže za portal Biznis.rs ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona dodaje da se, prema pomenutom Sporazumu, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine, cena poziva, SMS i prenosa podataka  formira tako što se na cenu usluga unutar matične mreže dodaje unapred definisan iznos, koji ne prelazi iznose navedene u samom Sporazumu.

„Od 1. jula ove godine, cena za pozive, SMS i prenos podataka u romingu za zemlje Zapadnog Balkana će odgovarati ceni koju građani plaćaju unutar svoje matične mreže“, naglašava Matić i podseća da su zemlje potpisnice Sporazuma – Srbija, Crna Gora, Albanija, BiH i Severna Makedonija.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić Foto: Tanjug/AP

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije podseća i da su predstavnici ekonomija Zapadnog Balkana, na sastanku održanom 17. maja 2018. godine u Sofiji, potpisali Izjavu podrške Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan. Digitalna agenda za Zapadni Balkan je pokrenuta, ističe ona,  tokom Digitalne skupštine koja je održana 26. juna u Sofiji.

„U okviru realizacije ciljeva Digitalne agende, nakon ukidanja troškova rominga na teritoriji Zapadnog Balkana predviđeno je preduzimanje koraka za smanjenje troškova rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske unije. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno sa nadležnim ministarstvima, regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana i predstavnicima EU priprema plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU. U skladu sa Akcionim planom za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta za period od 2021. do 2024. godine, koji je usvojen na sastanku lidera u okviru Balkanskog procesa održanom u Sofiji 10. novembra 2020. godine, plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU će biti pripremljen do kraja 2021. godine“, naglašava Matić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...