Umesto nekadašnjeg predsednika SAD

Ropkinja i aktivistkinja na novčanici od 20 dolara

BankeLifestyleNovacSvetVestiZanimljivosti

29.1.2021 12:49 Autor: Julijana Vincan 0

Ropkinja i aktivistkinja na novčanici od 20 dolara Ropkinja i aktivistkinja na novčanici od 20 dolara
Lik aktivistkinje protiv ropstva Herijet Tabman (Harriet Tubman) zameniće nekadašnjeg američkog predsednika Endrua Džeksona (Andrew Jackson) na novčanici od 20 dolara, najavila je administracija... Ropkinja i aktivistkinja na novčanici od 20 dolara

Lik aktivistkinje protiv ropstva Herijet Tabman (Harriet Tubman) zameniće nekadašnjeg američkog predsednika Endrua Džeksona (Andrew Jackson) na novčanici od 20 dolara, najavila je administracija Džoa Bajdena (Joe Biden).

Novčanica sa Herijet Tabman, koja je rođena kao ropkinja 1822. godine, trebalo je prvobitno da bude prošle godine, ali je došlo do odlaganja za vreme predsednika Donalda Trampa (Donald Trump), koji je to okarakterisao kao “čistu političku korektnost”.

Bajden je ponovo pokrenuo proces, a portparol Bele kuće Džen Psaki (Jen Psaki) izjavila je da Ministarstvo finansija traži način da se ubrza.

Endrju Džekson bio je robovlasnik, a Herijet Tabman, čije je pravo ime Araminta Ros, bila je aktivistkinja za prava crnaca. Rođena je kao ropkinja u državi Merilend, odakle je 1844. godine pobegla na sever, gde je uz pomoć abolicionista organizovala 19 ekspedicija tokom kojih je oslobođeno 300 robova. Južnjački robovlasnici su joj ucenili glavu na 40.000 dolara. Za vreme Američkog građanskog rata špijunirala je za vojsku Unije.

Široko poznata i cenjena dok je bila živa, Tabman je postala američka ikona u godinama nakon što je umrla. Istraživanje krajem 20. veka proglasilo ju je jednom od najpoznatijih civila u američkoj istoriji pre građanskog rata.

Ministar finansija Džek Lev najavio je 20. aprila 2016. godine planove za dodavanje portreta Tabman na prednji deo novčanice od 20 dolara, a pomeranje portreta predsednika Džeksona u zadnji deo novčanice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...