"uvećanje troškovne baze nerealno", spremnost na pregovore za novi kolektivni ugovor

Rukovodstvo SMATSA odgovorilo na zahteve sindikata

SrbijaVesti

15.10.2024 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rukovodstvo SMATSA odgovorilo na zahteve sindikata Rukovodstvo SMATSA odgovorilo na zahteve sindikata
Povodom najave štrajka upozorenja Sindikata Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SKL), u kome je naveden niz optužbi na račun SMATSA d.o.o. i njenog... Rukovodstvo SMATSA odgovorilo na zahteve sindikata

Povodom najave štrajka upozorenja Sindikata Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SKL), u kome je naveden niz optužbi na račun SMATSA d.o.o. i njenog rukovodstva, iz kabineta direktora usledio je odgovor u vidu saopštenja poslatog medijima.  

“Netačne su tvrdnje SKL da je rukovodstvo SMATSA odbilo vođenje pregovora o zaključivanju novog kolektivnog ugovora. Besmislene su i tendenciozne tvrdnje SKL da je radnike koji žele da stupe u štrajk upozorenja, rukovodstvo SMATSA ‘sateralo u ćošak’ pravnim nasiljem koje se ogleda u izbacivanju iz kolektivnog ugovora”, tvrdi se u saopštenju.

Navodi se da je rukovodstvo firme spremno da počne pregovore bez odlaganja o novom kolektivnom ugovoru, u skladu sa propisima, a napomenuto je i da su za Finansijski plan SMATSA za 2024. dale saglasnost vlade Srbije i Crne Gore.  

“Zahtev SKL za uvećanje troškovne baze za najmanje 12 odsto u odnosu na 2024. godinu je tema koja ni u jednoj državi sveta nije predmet kolektivnog pregovaranja i ne obuhvata sindikalnu borbu za prava zaposlenih, već predstavlja direktno mešanje u vođenje poslovne politike privrednog društva SMATSA d.o.o. i ostvarivanje javnog interesa u oblasti vazdušnog saobraćaja”, zaključuje se u zvaničnom saopštenju.

Podsetimo, sindikat zaposlenih u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore najavio je štrajk upozorenja za 26. oktobar, sa minimumom obaveznog rada za održavanje usluge, ukoliko se ne ispune njegovi zahtevi.   

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.