visoka podrška uvođenju evra kao valute

Rumuni daju najveću podršku ulasku u evrozonu, Česi najmanju

BankeEUNovacVesti

22.7.2021 14:23 Autor: Miljan Paunović 1

Rumuni daju najveću podršku ulasku u evrozonu, Česi najmanju Rumuni daju najveću podršku ulasku u evrozonu, Česi najmanju
Prema najnovijim istraživanjima 60 odsto anketiranih građana Evropske unije u državama članicama van evrozone, smatra da je uvođenje evra imalo pozitivne posledice po zemlje... Rumuni daju najveću podršku ulasku u evrozonu, Česi najmanju

Prema najnovijim istraživanjima 60 odsto anketiranih građana Evropske unije u državama članicama van evrozone, smatra da je uvođenje evra imalo pozitivne posledice po zemlje evrozone.

Istraživanje koje je objavio Eurobarometar sprovedeno je u sedam država članica koje se još nisu pridružile evrozoni, odnosno u Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Švedskoj.

Prema rezultatima još uvek postoji visoka podrška uvođenju evra kao valute, i najveća je među građanima Rumunije, čak 75 dosto, dok je najmanja u Češkoj i iznosi 33 procenta.

Najveća podrška je među rumunskim građanima, gde čak 75 odsto njih smatra da bi država trebalo da pređe na evro. Ta zemlja beleži rast podrške od 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Visoka natpolovična podrška zabeležena je u još četiri države koje nisu uvele evro – 69 odsto u Mađarskoj, 56 u Poljskoj, 61 u Hrvatskoj i 54 u Bugarskoj, dok je najniža podrška u Švedskoj 43 odsto i pomenutoj Češkoj.

U svih sedam država EU 57 odsto stanovništva je za uvođenje evra, dok je 40 odsto protiv. Postoje velike razlike na nivou država – tri četvrtine građana Rumunije se zalaže za uvođenje evra u toj zemlji, ali je u Češkoj i Švedskoj većina ispitanika protiv te ideje, pokazuju rezultati istraživanja.

Kako se dodaje, Češka je jedina država u kojoj je došlo do pada podrške građana uvođenju evra, u odnosu na prošlogodišnje ispitivanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...