Severni tok 2 predstavlja ekonomski i ekološki bolje rešenje od Ukrajine

Rusija nudi rešenje za energetsku krizu u Evropi

AnalizaEkologijaSvetU fokusuVesti

7.10.2021 18:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rusija nudi rešenje za energetsku krizu u Evropi Rusija nudi rešenje za energetsku krizu u Evropi
Uzimajući u obzir da je zima sve bliža, a zapanjujući skok cena energenata pogađa Evropu, ruski predsednik Vladimir Putin odabrao je pogodan trenutak da... Rusija nudi rešenje za energetsku krizu u Evropi

Uzimajući u obzir da je zima sve bliža, a zapanjujući skok cena energenata pogađa Evropu, ruski predsednik Vladimir Putin odabrao je pogodan trenutak da predstavi prednost koju njegova država ima kada su u pitanju nafta i gas kao njenu supermoć.

U toku haotičnog dana u kome je cena gasa u evropi skočila za 40 odsto u samo nekoliko minuta, Putin je izneo ponudu koja bi mogla dovesti do stabilizacije situacije. Rusija bi potencijalno mogla da izveze rekordne količine goriva u Evropu, izjavio je Putin, a preneo je Bloomberg.

Prema rečima zamenika premijera Rusije Aleksandera Novaka (Alexander Novak), jedan od načina da se ovo postigne bila bi brza sertifikacija kontroverznog gasovoda Severni tok 2.

Severni tok 2, koji leži ispod Baltičkog mora između Rusije i Nemačke, nedavno je završen, a sada mu predstoji dug, komplikovan i vrlo politizovan proces dozvole za rad. Iako sam Putin nije pravio direktne paralele između izvoza dodatnih zaliha gasa i odobrenja za rad gasovoda, primetio je da je druga ruta kojom gas stiže do Evrope – Ukrajina – skuplja i veći zagađivač.

U televizijskom intervjuu Putin je rekao da treba pažljivo razmisliti potencijalnom povećanju zaliha gasa na tržištu.

Energetska kriza u Evropi potresa tržište obveznicama i deonicama, pojačava bojazan od inflacije i preti da značajno ošteti velike industrije. Vlade u regionu se bore da pronađu odgovor, nadajući se da će prijatna zima ublažiti udar.

Prema navodima evropskih zvaničnika, do ove situacije je dovela isporuka iz Rusije koja je bila niža od očekivane.

Putin je naglasio da je državna kompanija Gazprom PJSC ispoštovala količinu gasa navedenu u ugovorima, te da u Rusiji više nisu spremni da se bave špekulacijama koje trenutno okupiraju evropske tržnice.

Rusija je uvek bila pouzdan izvoznik gasa korisnicima širom sveta, od Azije do Evrope, i uvek je u potpunosti ispunjavala svoje obaveze. Prema podacima kompanija Gazprom, izvoz gasa u Evropu su prvih devet meseci ove godine bio je blizu najvišeg do sada. Ako se ovaj trend nastavi do kraja 2021, ovo će biti rekordna godina, izjavio je Putin.

Foto: Youtube screenshot

Dnevni izvoz Gazproma u Evropu je bio blizu rekordnog ranije u toku ove godine, ali je opao u septembru zbog povećanih zahteva za raniji početak grejne sezone u Rusiji. Kompanija je nastavila sa skladišti gasa “kod kuće”, koje će završiti do početka 1. novembra.

Putin je tražio od svoje vlade i energetskih stručnjaka da iznesu predloge za stabilizaciju tržišta energenata, a Severni tok 2 nije bio jedini predlog. Novak, koji je bivši ministar energetike i jedan od osnivača OPEC+, predložio je da se prodaju dodatne količine gasa preko Gazprom-ove elektronske platforme stacionirane u Sankt Peterburgu. Međutim, sudbina Severnog toka 2 je prepletena sa situacijom u Evropi.

Septembarski pad izvoza iz Rusije, koji je značio da će manje zaliha ići rutama kroz Ukrajinu i Poljsku, izazvao je oštre kritike na račun ove zemlje sa implikacijama da se zalihe namerno zadržavaju kako bi se ubrzalo dobijanje odobrenja za rad gasovoda.

Putin je izjavio da će Gazprom poslati preko Ukrajine više gasa nego što je dogovoreno u ugovoru za ovu godinu. Međutim, on je izrazio svoje negativno mišljenje o Ukrajini kao tranzitnoj ruti, i istakao da je novi ruski gasovod, koji prolazi ispod Baltičkog i Crnog mora ekonomski i ekološki superiorniji.

Isporuka veće količine gasa preko Ukrajine nije profitabilna za Gazprom. S druge strane, novi gasovod je napravljen tako da umanjuje količinu emisije ugljenika 5,6 puta.

Ruski predsednik je rekao da je trenutna kriza na tržištu rezultat bržeg ekonomskog oporavka na svetskom nivou, koji je uticao na povećanje potražnje energije. Neočekivano duga i hladna zima je desetkovala evropske zalihe gasa, dodao je on.

On je istakao i “grešku” koju su napravile evropske vlasti donošenjem odluke da sa dugoročnih ugovora sa Rusijom pređu na kraće prodaje na regionalnim berzama. Dodao je i da je to rezultiralo cenom gasa koja je probila sve istorijske rekorde i danas već prevazilazi 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...