Plan je da se od septembra naredne godine ukine aktuelno ograničenje od 5,8 miliona barela dnevno

Rusija povećava proizvodnju nafte

SvetVesti

2.9.2021 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija povećava proizvodnju nafte Rusija povećava proizvodnju nafte
Potpredsednik Vlade Rusije i ministar za energetiku, Aleksandar Novak, najavio je da će ta zemlja u oktobru povećati proizvodnju nafte za 100.000 barela dnevno.... Rusija povećava proizvodnju nafte

Potpredsednik Vlade Rusije i ministar za energetiku, Aleksandar Novak, najavio je da će ta zemlja u oktobru povećati proizvodnju nafte za 100.000 barela dnevno. Prethodno su zemlje članice OPEC+ postigle dogovor da se i dalje drže ranije usaglašenog tempa povećanja proizvodnje nafte i odluke da se u oktobru proizvodnja poveća za 0,4 miliona barela dnevno.

Podsetimo, OPEC+ je od maja prošle godine smanjio proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, zbog pada potražnje kao posledica pandemije korona virusa, prenosi Sputnik. Kako se situacija popravljala, tako je i dogovor korigovan, a od avgusta ove godine ta organizacija je povećala proizvodnju za 400.000 barela dnevno svakog meseca, uz očekivanje da će do kraja septembra sledeće godine postepeno okončati obaveze u vezi sa smanjenjem proizvodnje.

Takođe, članice zemalja OPEC+ u julu su produžile dogovor o ograničavanju proizvodnje nafte do kraja 2022. godine. Plan je da se od septembra naredne godine ukine aktuelno ograničenje od 5,8 miliona barela dnevno. Ovu odluku ministar Novak je prokomentarisao time da se svetsko tržište polako oporavlja, budući da je primetan deficit energenata.

„Potražnja za naftom i naftnim derivatima je u porastu budući da je i automobilski i avio-saobraćaj povećan usled sve većeg broja vakcinisanih ljudi. To je izuzetno pozitivna stvar budući da povoljno utiče na tržište koje se polako oporavlja. Primetan je deficit na tržištu zbog čega je i doneta odluka da se postepeno povećava proizvodnja nafte na dnevnom nivou“, izjavio je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...