moskva ističe da ne koristi energiju kao političko oružje

Rusija spremna da poveća isporuke gasa ako partneri od nje to traže

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

13.10.2021 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija spremna da poveća isporuke gasa ako partneri od nje to traže Rusija spremna da poveća isporuke gasa ako partneri od nje to traže
Do aktuelne energetske krize dovelo je više faktora, uključujući rast cena gasa u Aziji zbog čega se gas iz Evrope „odlio“ tamo, zatim smanjene... Rusija spremna da poveća isporuke gasa ako partneri od nje to traže

Do aktuelne energetske krize dovelo je više faktora, uključujući rast cena gasa u Aziji zbog čega se gas iz Evrope „odlio“ tamo, zatim smanjene isporuke tečnog prirodnog gasa iz SAD-a i drugih zemalja, s izuzetkom Rusije, te stanje na tržištu nafte koje još uvek nije dovedeno u ravnotežu, oceni je predsednik Rusije Vladimir Putin.

U obraćanju na otvaranju konferencije „Ruska energetska nedelja“ u sredu, Putin je ponovio da je Rusija spremna da obezbedi veće snabdevanje Evrope gasom ako joj bude dostavljen takav zahtev, odlučno odbacujući optužbe da Moskva namerno ograničava isporuke iz političkih motiva, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Ako od nas bude zatraženo da dodatno povećamo isporuke, spremni smo za dodatno povećanje. Povećaćemo onoliko koliko od nas budu tražili naši partneri. Neće biti odbijen, niko“, rekao je ruski predsednik.

Kremlj je više puta do sada demantovao da Rusija namerno zadržava isporuke gasa kako bi izvršila pritisak da se ubrza dobijanje regulatornih dozvola za puštanje u rad novog gasovoda Severni tok 2, koji ide od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Putin je kao „potpunu besmislicu“ odbacio izjave da Moskva koristi energiju kao političko oružje.

Foto: Tanjug/AP

On je takođe rekao da bi puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 doprineo smirivanju gasne krize i smanjenju cena gasa u Evropi, ali da nemački regulatori zbog birokratskih procedura još nisu dali potrebne dozvole da taj cevovod proradi.

Nastavak isporuka ruskog gasa preko Ukrajine posle 2024. godine, prema njegovim rečima, predstavlja ekonomsko pitanje i teško je dati bilo kakvo obećanje budući da Evropa planira da smanji upotrebu ugljovodonika u budućnosti.

On je, međutium, najavio da će ove godine biti povećane isporuke gasa preko Ukrajine za Evropu.

Izjave da su gasovodi Severni tok 2 i Turski tok izgrađeni da bi se zaobišla Ukrajina nazvao je „glupošću“, ističući u tom kontekstu da Severni tok 2 skraćuje putovanje gasa iz Rusije u Evropu za 2.000 kilometara u odnosu na tranzit kroz Ukrajinu, ponavljajući još jednom da je taj gasovod čisto komercijalni projekat.

Putin je takođe naveo da nije razgovarao o stanju na tržištu nafte sa predsednikom SAD-a Džoom Bajdenom (Joe Biden), ali da ima radne kontakte s američkim kolegom i da se nada da će se odnosi između Moskve i Vašingtona postepeno poboljšavati.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...