prioritet mnogih zemalja

Rusija spremna da učestvuje u ekonomskoj obnovi Avganistana

SvetVesti

1.9.2021 19:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija spremna da učestvuje u ekonomskoj obnovi Avganistana Rusija spremna da učestvuje u ekonomskoj obnovi Avganistana
Rusija je spremna da učestvuje u međunarodnim naporima zarad društveno-ekonomske obnove Avganistana, izjavio je specijalni predstavnik Rusije za Avganistan, direktor drugog azijskog odeljenja Ministarstva... Rusija spremna da učestvuje u ekonomskoj obnovi Avganistana

Rusija je spremna da učestvuje u međunarodnim naporima zarad društveno-ekonomske obnove Avganistana, izjavio je specijalni predstavnik Rusije za Avganistan, direktor drugog azijskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova, Zamir Kabulov za Rosija-24 kanal.

„Neprestano smo izražavali svoju spremnost da učestvujemo u međunarodnim naporima u cilju postkonfliktne obnove Avganistana. Ovaj trenutak se približava“, istakao je on, a preneo TASS.

Kabulov poziva na veliku međunarodnu konferenciju, kako bi se odlučilo koja pitanja će se rešavati. „Ovo nije samo prioritet Rusije, već prioritet mnogih drugih zemalja“, istakao je i dodao: „Ne bi trebalo samo kritikovati i osuđivati proizvodnju opojnih droga u Avganistanu. Moramo predložiti alternativno rešenje podržano odgovarajućim finansijskim i ekonomskim instrumentima“.

Situacija u Avganistanu se pogoršala nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) u aprilu objavio svoju odluku o smanjenu vojne operacije u toj zemlji. Talibanski pokret (zabranjen u Rusiji) odmah je pokrenuo opsežnu ofanzivnu operaciju za ulazak u Kabul 15. avgusta bez nailaženja na otpor i preuzeo je grad u roku od nekoliko sati.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani (Ashraf Ghani ) napustio je zemlju. Veliki broj država je evakuisao svoje građane i zaposlene u ambasadama. Talibani su uspostavili kontrolu nad teritorijom zemlje i naredili svim stranim snagama da napuste zemlju do 31. avgusta. U suprotnom, upozorili su, njihovo dalje prisustvo smatraće se okupacijom, piše TASS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...