u nameri da smanji visoku inflaciju

Ruska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu za ceo procentni poen

BankeNovacVesti

13.9.2024 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ruska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu za ceo procentni poen Ruska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu za ceo procentni poen
Ruska centralna banka je danas podigla referentnu kamatnu stopu za ceo procentni poen, na 19 odsto, sa namerom da smanji visoku inflaciju. Odluka je... Ruska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu za ceo procentni poen

Ruska centralna banka je danas podigla referentnu kamatnu stopu za ceo procentni poen, na 19 odsto, sa namerom da smanji visoku inflaciju.

Odluka je doneta u vreme kada izdvajanja države za vojsku, zbog rata protiv Ukrajine, opterećuju kapacitete privrede u proizvodnji roba i usluga i povećavaju plate radnika, prenosi Beta.

Centralna banka je saopštila da rast domaće tražnje „i dalje značajno nadmašuje mogućnosti za proširenje ponude roba i usluga“.

Nagovestila je i mogućnost novog povećanja referentne kamatne stope sa ciljem obaranja inflacije sa sadašnjih 9,1 odsto na ciljanih četiri odsto u 2025. godini.

Ruska ekonomija nastavlja da beleži solidan rast, što je rezultat kontinuiranih prihoda od izvoza nafte i državne potrošnje.

Jedan od rezultata je inflacija, protiv koje centralna banka pokušava da se bori podizanjem referentne kamatne stope, čime poskupljuje zaduživanje i troškove, što teoretski ublažava pritisak na cene.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.