finansijske oscilacije se očekuju i tokom leta

Ruska stopa inflacije u porastu, rast cena usporava ekonomski oporavak

BankeNovacSvetVesti

9.7.2021 19:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ruska stopa inflacije u porastu, rast cena usporava ekonomski oporavak Ruska stopa inflacije u porastu, rast cena usporava ekonomski oporavak
Ruska stopa inflacije popela se na novi petogodišnji maksimum u junu, dok se država bori sa rastućim cenama, koje prete da se povećaju iz... Ruska stopa inflacije u porastu, rast cena usporava ekonomski oporavak

Ruska stopa inflacije popela se na novi petogodišnji maksimum u junu, dok se država bori sa rastućim cenama, koje prete da se povećaju iz ekonomskog oporavka, prenosi The Moscow Times.

Inflacija je imala godišnju stopu od 6,5 odsto, saopštila je u sredu federalna služba za statistiku Rosstat, što je najbrži rast cena od avgusta 2016. godine. Povećanje je bilo veće od tržišnih očekivanja i moglo bi pokrenuti Centralnu banku da razmotri još jedno povećanje kamatnih stopa, čak iako okrutni treći talas korona virusa preti da uništi rusku ekonomiju.

Centralna banka Rusije je gotovo sigurna da će preduzeti određene mere nakon sednice, koja će se održati ovog meseca. Dok je guvernerka Elvira Nabiulina (Elvira Nabiullina) izjavila da će regulator razmotriti povećanje sa 25 na 100 baznih poena sa kamatnim stopama između 5,75 i 6,5 odsto.

Ekonomisti su ukazali na još jedan nagli rast cena hrane, koji je povećao glavnu stopu inflacije i preokret prošlomesečnog trenda, što je umereno smanjilo inflaciju hrane. Osnovna inflacija je porasla u junu, a Centralna banka je zadužena da uvede inflaciju od četiri odsto.

Artem Zaigin (Artem Zaigrin) iz Sova Capitala napomenuo je da očekuje porast inflacije tokom leta, kao i da će dostići maksimum blizu sedam odsto u narednih nekoliko meseci. Rast cena izazvao je političku glavobolju Kremlju, jer Rusi redovno ocenjuju visoke cene i pad životnog standarda, kao svoju glavnu brigu.

Uoči parlamentarnih izbora zakazanih za septembar, predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je seriju izdavanja novčanih nadoknada porodicama u pokušaju da podrži prihode posle korona virusa, gde je prosečni raspoloživi dohodak pao na najniži nivo u poslednjih 10 godina, piše The Moscow Times.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...