visoka globalna inflacija preti zemljama sveta

Ruski budžet će ove godine biti u suficitu

SvetVesti

30.10.2021 15:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ruski budžet će ove godine biti u suficitu Ruski budžet će ove godine biti u suficitu
Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku i budžet će biti u suficitu, izjavio je u subotu ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u formatu... Ruski budžet će ove godine biti u suficitu

Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku i budžet će biti u suficitu, izjavio je u subotu ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u formatu video-konferencije učestvovao u plenarnoj sednici samita G20 u Rimu.

Prema njegovim rečima, u Rusiji je 2020. godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usled ogromnih mera podrške stanovništva, malog i srednjeg biznisa i zdravstvenog sistema, prenosi Tanjug pozivajući se na Sputnjik.

To je takođe omogućilo da se oporavi tržište rada.

„Ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku“, rekao je ruski lider.

Istovremeno je ukazao na to da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

„Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u proseku iznosio 3,8 odsto BDP-a, u 2020. godini usled pandemije povećao se na 11,2 procenta, a ove godine, iako se smanjio, i dalje ostaje na prilično visokom nivou od 8,7 odsto. Želeo bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na Sjedinjene Američke Države“, skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.

Ruski predsednik je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama sveta preti visokom globalnom inflacijom.

„Prekomerno stimulisanje dovelo je do opšte nestabilnosti, porasta cena finansijskih sredstava i robe na pojedinim tržištima – energije, hrane i tako dalje. Osnovni uzrok tih pojava je ozbiljni budžetski deficit u razvijenim ekonomijama. To je glavni uzrok. To stvara rizik od visoke globalne inflacije u srednjoročnoj perspektivi, usled čega ne samo da se povećavaju rizici od smanjenja poslovne aktivnosti, nego se učvršćuje i produbljuje nejednakost“, konstatovao je Putin.

Sastanak lidera G20, 16. po redu, održava se u subotu i nedelju u Rimu. Zbog epidemiološke situacije ruski predsednik Vladimir Putin učestvuje online oba dana samita.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...