SAD ODVOJILE 1,2 MILIONA DOLARA ZA SRBIJU Pomoć prevashodno zdravstvenom sistemu

InvesticijeNovacSrbijaSvetVesti

17.4.2020 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD ODVOJILE 1,2 MILIONA DOLARA ZA SRBIJU Pomoć prevashodno zdravstvenom sistemu SAD ODVOJILE 1,2 MILIONA DOLARA ZA SRBIJU Pomoć prevashodno zdravstvenom sistemu
Sjedinjene Američke Države izdvojile su skoro 508 miliona dolara za suzbijanje pandemije korona virusa u svetu, od čega je Srbiji namenjeno 1,2 miliona dolara,... SAD ODVOJILE 1,2 MILIONA DOLARA ZA SRBIJU Pomoć prevashodno zdravstvenom sistemu

Sjedinjene Američke Države izdvojile su skoro 508 miliona dolara za suzbijanje pandemije korona virusa u svetu, od čega je Srbiji namenjeno 1,2 miliona dolara, saopštio je Stejt department.

Srbiji je, kako se navodi, suma uplaćena kao pomoć zdravstvenom sistemu radi povećanja obima testiranja, dodatne tehničke ekspertize za reagovanje i spremnost, bolje komunikacije i angažovanje zajednice, a novac je upotrebljen i za poboljšanje higijenskih navika u domovima.

Osim toga, USAID u Srbiji preusmerio je 150.000 dolara za obezbeđivanje hrane i drugih vidova podrške najugroženijim porodicama i grupama, uključujući starije osobe. SAD su, kako se podseća, uložile više od milijardu dolara u ukupnu pomoć Srbiji u poslednjih 20 godina, uključujući gotovo 5,4 miliona dolara samo za pomoć u zdravstvu.

Kada je reč o samoproglašenom takozvanom “Kosovu”, Stejt department ukazuje na pomoć SAD u iznosu od 1,1 milion dolara u pripremu laboratorijskih sistema, podršku stručnjacima za reagovanje, kao i poboljšanje komunikacije.

Podrška borbi protiv Covid-19, dodaje se, nadovezuje se na dugotrajnu pomoć Vašingtona Prištini u iznosu od 772 miliona dolara za poslednjih 20 godina.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, kada je reč o zemljama regiona, pomoć za suzbijanje Covid-19 za BiH iznosi 1,2 miliona dolara, koliko i za Albaniju, Severna Makedonija dobila je 1,1 milion dolara, a Bugarska i Grčka po 500.000 dolara, dok je za Crnu Goru izdvojeno 300.000 dolara američke pomoći.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...