SAD SPREMAJU NOVI STIMULATIVNI PAKET POMOĆI Izgledan Mnučinov predlog o 916 milijardi dolara

NovacSvetVesti

9.12.2020 11:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

SAD SPREMAJU NOVI STIMULATIVNI PAKET POMOĆI Izgledan Mnučinov predlog o 916 milijardi dolara SAD SPREMAJU NOVI STIMULATIVNI PAKET POMOĆI Izgledan Mnučinov predlog o 916 milijardi dolara
Američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) vratio se u pregovore o finansijskom paketu pomoći sa novim predlogom o 916 milijardi dolara vrednosti, što... SAD SPREMAJU NOVI STIMULATIVNI PAKET POMOĆI Izgledan Mnučinov predlog o 916 milijardi dolara

Američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) vratio se u pregovore o finansijskom paketu pomoći sa novim predlogom o 916 milijardi dolara vrednosti, što je otvorilo put za dogovor do kraja godine, uprkos prigovorima demokrata zbog elemenata plana.

Mnučin je u utorak obavestio predsednicu Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) o predlogu podsticajnog plana od 916 milijardi dolara, nedelju dana nakon što su demokrate odustale od insistiranja na paketu vrednom 2.400 milijardi dolara, prenosi Mint, pozivajući se na Bloomberg.

Mnučinovu ponudu podržao je lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) navodeći da je to „sjajna ponuda“. Mnučin je rekao da je razgovarao sa predsednikom Donaldom Trampom čija je podrška neophodna za postizanje dogovora u Senatu pod republikanskom kontrolom.

Pelosi i lider senatske demokratske manjine Čak Šumer (Chuck Schumer) naveli su u zajedničkoj izjavi da Mnučinov predlog predstavlja „napredak“ jer se probližio okviru od 908 milijardi dolara oko kojih su se prošle nedelje načelno složili predstavnici obe partije na predlog Mekonela.

„Radujem se postizanju dvostranačkog sporazuma kako bismo mogli da pružimo ovo kritično ekonomsko olakšanje američkim radnicima, porodicama i preduzećima“, izjavio je Mnučin, prenosi Yahoo Finance. Pelosi i Šumer naveli su u zajedničkoj izjavi da su „dvostranački pregovori najbolja nada za dvostranačko rešenje“.

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) traži od Kongresa da postigne dogovor o novim podsticajima pre nego što bude preuzeo dužnost 20. januara, kako bi se ekonomski oporavak održao. Predsedavajući FED Džerom Pauel (Jerome Powell) takođe je pozvao Kongres da odobri novu fiskalnu podršku da bi se ubrzao oporavak.

Ključno neslaganje između demokrata i republikanaca je iznos pomoći pojedincima. Tramp nastoji da to bude u visini 600 dolara, a demokrate traže 1.200 i dodatnih 500 po detetu. Tekući državni i federalni programi podrške za milione Amerikanaca ističu 26. decembra. Berze su pozitivno reagovale na nagoveštaj dogovora o stimulativnom paketu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...