KOMPROMIS DEMOKRATA I REPUBLIKANACA O KRIZNOM FINANSIRANJU Novi američki paket vredan 908 milijardi dolara

NovacSvetVesti

4.12.2020 13:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

KOMPROMIS DEMOKRATA I REPUBLIKANACA O KRIZNOM FINANSIRANJU Novi američki paket vredan 908 milijardi dolara KOMPROMIS DEMOKRATA I REPUBLIKANACA O KRIZNOM FINANSIRANJU Novi američki paket vredan 908 milijardi dolara
Pitanje novog kriznog finansiranja u SAD moglo bi da bude rešeno pre 11. decembra, nagovešteno je u četvrtak nakon razgovora predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa... KOMPROMIS DEMOKRATA I REPUBLIKANACA O KRIZNOM FINANSIRANJU Novi američki paket vredan 908 milijardi dolara

Pitanje novog kriznog finansiranja u SAD moglo bi da bude rešeno pre 11. decembra, nagovešteno je u četvrtak nakon razgovora predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) i lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela (Mitch McConnell). Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao je ranije da će potpisati predlog koji mu Mekonel bude doneo.

Obe strane potvrdile su da napreduju ka dogovoru o finansijskom paketu vrednom 908 milijardi dolara, što je kompromisno određen iznos u odnosu na 2.000 milijardi koliko su pre izbora predlagale demokrate i 500 milijardi dolara, koliko je zahtevao Mekonel. On je potvrdio da je „kompromis nadohvat ruke“, prenosi CNBC.

Ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) podržao je dogovor o novom kriznom finansijskom paketu, ali je naveo da će biti potreban „veći fiskalni odgovor“. Šef FED Džerom Pauel (Jerome Powell) ocenio je da će mnogi sektori imati korist od stimulativnog paketa, prenosi Market Watch.

Brzi ekonomski oporavak SAD tokom leta zaustavlja se, a realni pokazatelji pada broja rezervacija u hotelima, restoranima i povećanog otkazivanja putovanja sugerišu da epidemija Covid-19 opet guši ekonomiju. Kako prenosi CNN krizni paket bi mogao da bude usvojen pre 11. decembra i takozvanog gašenja vlade, odnosno zaustavljanja njenih aktivnosti zbog nerešenih pitanja finansiranja.  

Ključni berzanski indeksi na njujorškoj berzi Wall Street porasli su u petak tokom rane trgovine, pre svega zbog dogovora o stimulativnom kriznom paketu, kao i zbog ranijih vesti o početku upotrebe vakcine protiv korona virusa. Akcije kompanija Pfizer i BioNTech, čija je upotreba već odobrena u Velikoj Britaniji pale su za 1,7, odnosno 3,5 nakon što su saopštile da će prepoloviti ranije najavljene isporuke vakcine, sa 100 na 50 miliona.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...