manifestacija će biti održana od 25. do 28. novembra u beogradu

Sajam Etno hrane i pića okupiće više od 300 proizvođača

AgrobiznisBiznisManifestacijeSrbijaU fokusuVesti

24.11.2021 12:47 Autor: Marija Jovanović 0

Sajam Etno hrane i pića okupiće više od 300 proizvođača Sajam Etno hrane i pića okupiće više od 300 proizvođača
Tradicionalni, 15. po redu sajam Etno hrane i pića koji se održava od 25. do 28. novembra u Hali 3 Beogradskog sajma, ove godine... Sajam Etno hrane i pića okupiće više od 300 proizvođača

Tradicionalni, 15. po redu sajam Etno hrane i pića koji se održava od 25. do 28. novembra u Hali 3 Beogradskog sajma, ove godine okupiće više od 300 proizvođača prehrambenih proizvoda rađenih po tradicionalnoj recepturi. Reč je o nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.

Najveća regionalna smotra proizvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope ima poslovni i promotivni karakter. Namenjen je, pre svega, distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji ili šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, ali i građanima koji u okviru sajma mogu da pazare tradicionalne proizvode direktno od proizvođača.

“Jedan od ciljeva ove manifestacije jeste afirmacija tradicionalnih proizvoda i predstavljanje proizvođača radi zaključenja kupoprodajnih ugovora sa potencijalnim kupcima iz Srbije i inostranstva”, navode za Biznis.rs u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je već više od deset godina pokrovitelj Etno sajma hrane i pića.

Svih ovih godina ministarstvo je učestvovalo u sufinansiranju održavanja ove sajamske manifestacije, a po prvi put ove godine aktivno će učestvovati u promovisanju proizvođača organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla, zanatskog piva, proizvoda od mangulice, meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

“Broj proizvođača koji su uključeni u organsku proizvodnju kontinuirano je rastao poslednjih deset godina. Evidentan je mali broj proizvođača koji imaju direktno sklopljen ugovor sa ovlašćenim kontrolnim organizacijama nasuprot broju proizvođača koji se kao kooperanti nalaze u okviru grupne proizvodnje. Ovaj model se u našoj zemlji pokazao kao uspešan i u većini slučajeva radi se o proizvodnji koja je namenjena izvozu. U 2020. godini bilo je 573 nosilaca sertifikata i 5.513 kooperanata u okviru grupne proizvodnje”, navode u resornom ministarstvu.

Kada je reč o ukupnim obradivim površinama, u 2020. godini najzastupljenija je bila voćarska proizvodnja, a najveću površinu zauzimale su malina, jabuka i šljiva, dok su od žitarica najzastupljenije pšenica i raž. Kod organske industrijske proizvodnje najzastupljeniji su suncokret i soja.

Pored ministarstva poljoprivrede, koje će se po prvi put predstaviti sa grupom proizvođača, Privredna komora Srbije će posebno predstaviti nosioce robne marke „Čuvarkuća“ iz oblasti tradicionalne prehrambene proizvodnje.

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji PKS i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja.

Sajam će biti otvoren od 10 do 19 časova. Za poslovne posetioce ulaz je besplatan, ulaznica za građane koštaće 300, a za grupne posete 200 dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...