Građani će za slave i praznike morati da izdvoje više novca za ribu

I post će ove godine biti skuplji, kilogram šarana i do 490 dinara

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

15.11.2021 16:34 Autor: Marija Jovanović 6

I post će ove godine biti skuplji, kilogram šarana i do 490 dinara I post će ove godine biti skuplji, kilogram šarana i do 490 dinara
Građani koji se polako pripremaju za Božićni post, ali i oni koji već uveliko kalkulišu troškove za predstojeće slave i praznike, ove godine moraće... I post će ove godine biti skuplji, kilogram šarana i do 490 dinara

Građani koji se polako pripremaju za Božićni post, ali i oni koji već uveliko kalkulišu troškove za predstojeće slave i praznike, ove godine moraće da izdvoje više novca i za ribu.

U Srbiji je tokom 2021. godine proizvedeno oko 30 odsto manje ribe u odnosu na prošlu godinu. Posledica lošeg odnosa državnih institucija prema ribarstvu je drastičan pad proizvodnje, pa je površina pod ribnjacima, koja je nekada bila između 12.000 i 15.000 hektara, sada svedena na nešto ispod 5.000 hektara.

Naša zemlja uvozi oko 75 odsto ribe, dok je samo 25 procenata iz domaće proizvodnje, kaže za Biznis.rs predsednik Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije i direktor ribnjaka „Kapetanski rit“ Krum Anastasov.

“U ovom periodu najviše se traže šaran i pastrmka, a pored njih i tolstolobik i ostale vrste ribe. Kada je reč o ceni, maloprodajne cene u ribarnicama kreću se od 450 do 490 dinara po kilogramu, s tim što je u velikim sistemima ona oko 400 dinara. Potrošači će sada biti snabdeveni, ali ćemo već na proleće imati problem, s obzirom na to da počinje prolećni post i da će se Đurđevdan slaviti posno. Mislim da će faliti ribe”, navodi Anastasov.

On dodaje da će potrošači zbog celokupne situacije imati problem jer će ubuduće morati da kupuju ribu koja nije proizvedena u našoj državi, što je poražavajuće.

Kako se kreću cene ribe, proverili smo i u jednoj ribarnici u Beogradu. Prema rečima vlasnika ovog maloprodajnog objekta, posla ima, a polako se pripremaju za predstojeće slave i praznike.

“Kilogram šarana je 440 dinara, sa čišćenjem 470, dok je pečeni šaran 1.400 dinara. Tolstolobik je od 330 do 350 dinara, sa čišćenjem od 350 do 380, očišćena pastrmka je 620 dinara, oslić 450, skuša 380, dok su fileti soma (Pangasius) 350 dinara”, navodi on za naš portal.

Cena ribe još uvek niska

Kada je reč o poskupljenju, predsednik Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije objašnjava da proizvođači još uvek nisu ukalkulisali realnu cenu, iako je evidentno da je sve poskupelo – od troškova, pa do hrane.

“Električna energija, koja je značajna u proizvodnji šarana, poskupela je skoro 100 odsto, gorivo takođe. Prošle godine cena kukuruza bila je 16 dinara, sada je 26. Soja je sa 45-50 dinara otišla na 85, a poskupelo je i riblje brašno, kao i sve vrste usluga. Ako se uzme u obzir da je prošle godine junetina bila 750 dinara, a sada je 1.050, očigledno je da mi još uvek nismo iskoristili tu mogućnost da primenimo sve troškove, tako da je cena ribe trenutno jako niska, iako je porasla u odnosu na period kada smo zbog pandemije bili zatvoreni”, ističe Anastasov.  

  • GocaBG

    15.11.2021 #1 Author

    Nista iznenadjujuce,sve je poskupelo…

    Odgovori

  • Danijela

    15.11.2021 #3 Author

    Pa sve je poskupelo pa i riba.

    Odgovori

  • Ljilja

    20.12.2021 #4 Author

    Poskupljenje bi se više osetilo da se više ribe troši. Za post trgovci zarade tromesečni pazar i više i uglavnom je sve po nekoliko dana ranije poručeno. Poskupela je i hrana za ribu kao i sve uostalom.

    Odgovori

  • MARE

    9.10.2022 #6 Author

    Posticemo na vodi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...