Država preko robnih rezervi interveniše sa nižom cenom brašna radi stabilizacije tržišta

Hleb neće preći cenu od 46 dinara u narednih šest meseci

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusuVesti

9.11.2021 15:24 Autor: Marija Jovanović 3

Hleb neće preći cenu od 46 dinara u narednih šest meseci Hleb neće preći cenu od 46 dinara u narednih šest meseci
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić saopštila je da je na predlog ministarstva na današnjoj sednici Vlade Srbije doneta Uredba o obaveznoj proizvodnji... Hleb neće preći cenu od 46 dinara u narednih šest meseci

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić saopštila je da je na predlog ministarstva na današnjoj sednici Vlade Srbije doneta Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500.

”Današnjom Uredbom ograničena je maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja. U ovom trenutku, planirana je intervencija iz robnih rezervi od 30.000 tona brašna, a potom ukoliko bude potrebe Republičke robne rezerve će odreagovati dodatnim količinama”, izjavila je Matić.

Ministarka je dodala da se Uredba donosi u cilju osiguranja snabdevenosti tržišta i očuvanja cenovne stabilnosti ove osnovne životne namirnice zbog skoka cena žitarica i brašna, koje su dostigle rekordni nivo u svetu i kod nas.

Kako za Biznis.rs kaže predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, Vlada Srbije će preko robnih rezervi intervenisati sa nižom cenom brašna radi stabilizacije tržišta.  

“Hleb neće biti više od 46 dinara. Vlada Srbije će intervenisati i u ovom slučaju pomoći pekarima, izaći će sa nižom cenom brašna za sve pekare kako bi prebrodili ovih par meseci, koliko procenjujemo da će trajati udarna kriza. Ovo nisu realne cene pšenice i vlada će pomoći dok se sve ne vrati u realne tokove”, navodi naš sagovornik.

Komentarišući najnovije poskupljenje hleba na jugu Srbije, predsednik Unije pekara ističe da nije došlo do poskupljenja već do izjednačavanja cena.

“Nije bilo poskupljenja na jugu, oni su se samo izjednačili sa cenom koja je u Srbiji bila do 45-46 dinara. U nekim krajevima cena je bila donekle niža, tako da je samo došlo do izjednačavanja širom zemlje”, kaže naš sagovornik.

“Mi kao Unija pekara nikada nismo ni pričali o poskupljenju hleba i neke informacije koje smo čuli nisu tačne. O ovome pregovaramo već 15 dana, pripremamo se jer smo znali da će doći do nerealne cene koju diktiraju svetski uslovi, ali to mora da se smiri u naredna dva, tri meseca”, zaključuje Pralica.

  • Tatjana

    9.11.2021 #1 Author

    Super

    Odgovori

  • Anna

    9.11.2021 #2 Author

    Gde to ima da se kupi hleb za 45 dinara? Hleb već dva meseca unazad ne može da se nađe ispod 50 dinara!

    Odgovori

  • Tina

    9.11.2021 #3 Author

    To je neophodna mera

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...