Poslovanje sa čipovima donelo kompaniji tri četvrtine prošlogodišnjeg prihoda

Samsung povezuje sektore mobilnih telefona i kućnih aparata

NovacSvetVesti

7.12.2021 12:49 Autor: Redakcija Biznis.rs

Samsung povezuje sektore mobilnih telefona i kućnih aparata Samsung povezuje sektore mobilnih telefona i kućnih aparata
Iz kompanije Samsung Electronics najavljeno je spajanje sektora za električne aparate i mobilnog sektora. Osim toga, u najvećoj izmeni poslovanja ovog preduzeća od 2017.... Samsung povezuje sektore mobilnih telefona i kućnih aparata

Iz kompanije Samsung Electronics najavljeno je spajanje sektora za električne aparate i mobilnog sektora. Osim toga, u najvećoj izmeni poslovanja ovog preduzeća od 2017. godine imenovani su i novi izvršni direktori, a pažnja je preusmerena na čipove.

Umesto tri, južnokorejska kompanija će od sada imati dva izvršna direktora. Samsung pravi zaokret ka građenju stabilne baze kada su u pitanju čipovi i proizvodnja uređaja za domaćinstvo, kao i pametnih telefona, a rukovodioci firme očekuju da će tako povećati konkurentnost na tržištu i pospešiti ekonomski rast, piše Reuters.

Samsung, koji je pomoću brenda Galaxy postao najveći proizvođač smartfona na svetu, sada radi na oporavku usporenog rasta poslovanja u mobilnom sektoru, čiji je profit opao 21 odsto u prošlom kvartalu, što je značajan gubitak u odnosu na 70 odsto rasta, koji je postigao u prethodnoj deceniji.

Umesto ovoga, najprofitablniji poslovni sektor ove kompanije postala je proizvodnja elektronskih komponenti, koje uključuju čipove. Ovo poslovanje generisalo je gotovo tri četvrtine od ukupnog prihoda kompanije, koji je prošle godine iznosio 13,4 milijarde dolara.

Iz Samsunga je saopšteno da je direktor sektora za proizvodnju vizuelnih displeja Han Džong Hi (Han Jong-hee) postao jedan od dva izvršna direktora koji će voditi poslovanje u oblasti mobilne i potrošačke elektronike, ali i proizvodnju televizora.

Nije u potpunosti jasno kakve će promene nastupiti u radu sektora pod Hanovim vođstvom, ali analize ukazuju da bi promena smera mogla pomoći Samsungu da se izbori sa izazovima kao što su povezivanje usluga vezanih za smartfone i kućne aparate.

“Na duže staze, najveći izazov biće formiranje samostalne platforme”, izjavio je analitičar iz firme Yuanta Securities Korea Li Džae Jun (Lee Jae-yun).

Kako navodi, ta preduzeća moraju da nastave da rade na čvršćoj povezanosti između uređaja. Međutim, do sada nisu uspela da kreiraju trajnu platformu sa prisustvom.

Neposredniji problemi kompanije su nestašica zaliha čipova, rastuće cene sirovina, logističke poteškoće i konkurencija kompanije Apple i kineskih rivala usred zabrinutosti zbog usporavanja tržišta mobilnih uređaja, kažu analitičari.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...