odluka rijada neće diretkno uticati na proizvodnju nafte

Saudijska Arabija planira da emisiju štetnih gasova svede na nulu do 2060. godine

SvetVesti

23.10.2021 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saudijska Arabija planira da emisiju štetnih gasova svede na nulu do 2060. godine Saudijska Arabija planira da emisiju štetnih gasova svede na nulu do 2060. godine
Saudijska Arabija se obavezala da će eliminisati emisije štetnih gasova, koji utiču na zagrevanje planete, u svojoj državi do 2060. godine na nulu. Ova... Saudijska Arabija planira da emisiju štetnih gasova svede na nulu do 2060. godine

Saudijska Arabija se obavezala da će eliminisati emisije štetnih gasova, koji utiču na zagrevanje planete, u svojoj državi do 2060. godine na nulu.

Ova odluka predstavlja značajan preokret za najvećeg svetskog izvoznika nafte, čija se vlada dosledno zalagala protiv smanjenja ulaganja u fosilna goriva i okrivila klimatske aktiviste za ovogodišnji skok cena energije, prenosi Bloomberg.

Prestolonaslednik Muhamed Bin Salaman (Mohammed bin Salman), faktički vladar kraljevine, objavio je ovu odluku u subotu, u Rijadu, na otvaranju klimatske konferencije.

Amerika i Evropa izvršile su pritisak na Saudijsku Arabiju, koja beleži po stanovniku najveću emisiju štetnih gasova, da ubrza napore za suzbijanje emisija i uloži više u obnovljivu energiju.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) rekao je princu Muhamedu u pozivu 11. oktobra, da se „nada da će videti posvećenost ka ‘neto nuli u emisiji gasova iz kraljevstva.

Ova odluka će dati podsticaj Britaniji uoči ključnih pregovora o klimi COP26 koji počinju ovog meseca u Glazgovu.

„Objavljiujemo da naše kraljevstvo želi postići ‘neto nulu’ do 2060. godine putem pristupa cirkularne ekonomije ugljen-dioksida, na način koji je kompatibilan sa razvojnim planovima kraljevstva i omogućava njegovoj ekonomiji da se diverzifikuje“, rekao je princ Muhamed u poruci na otvaranju konferencija.

Cilj ‘neto nula’ ne znači nužno da Saudijska Arabija mora smanjiti proizvodnju nafte, jer se odnosi samo na teritorijalne emisije.

„Biće mnogo skepticizma“, rekao je Ben Kahil (Ben Cahill), viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije, i dodao da je prilično čudno da najveći svetski izvoznik nafte teži ka neto nula ekonomiji.

Saudijska Arabija je 10. najveći emiter ugljen-dioksida na globalnom nivou i najveći među zemljama G20 po glavi stanovnika. Dostizanje ‘neto nule’ značiće oštro preokretanje trenda povećanja emisija u poslednje dve decenije.

  • Tina

    24.10.2021 #1 Author

    Kako cemo mi da znamo da li ce se to ostvariti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...