zbog nameštanja cena kamiona

Scania Volkswagen izgubila na sudu, kažnjena sa 880,5 miliona evra

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

2.2.2022 15:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Scania Volkswagen izgubila na sudu, kažnjena sa 880,5 miliona evra Scania Volkswagen izgubila na sudu, kažnjena sa 880,5 miliona evra
Scania Volkswagen AG moraće da plati kaznu od 880,5 miliona evra (994 miliona dolara) koju su propisali regulatori Evropske unije zbog nameštanja cena kamiona.... Scania Volkswagen izgubila na sudu, kažnjena sa 880,5 miliona evra

Scania Volkswagen AG moraće da plati kaznu od 880,5 miliona evra (994 miliona dolara) koju su propisali regulatori Evropske unije zbog nameštanja cena kamiona.

Opšti sud EU u Luksemburgu potvrdio je odluku Evropske komisije iz 2017. godine u presudi u sredu. Na presudu se može još jednom uložiti žalba višestepenom sudu, piše Bloomberg.

Scania je kažnjena zbog dosluha sa pet drugih proizvođača kamiona o cenama kamiona u proteklih 14 godina. Takođe, na tetret im je stavljeno i prenošenje troškova novih tehnologija kako bi ispunila stroža pravila o emisiji izduvnih gasova, saopštila je tada Evropska komisija. Kazna je druga najviša u EU ikada za jednu kompaniju u slučaju nameštanja cena, nadmašila je samo kazna od 1,01 milijardu evra za Daimler AG u istom kartelu.

Dok je Scania odbila da se nagodi i na kraju je kažnjena, godinu dana ranije Daimler, DAF kompanije Paccar Inc. i drugi proizvođači kamiona pristali su da plate proviziju od rekordnih 2,93 milijarde evra.

Članovi kartela kamiona fiksirali su fabričke cene za kamione između 1997. i 2011.godine. Takođe su pratili kada će proizvođači uvesti tehnologiju za suzbijanje emisija iz kamiona, i kako će na osnovu toga troškove te tehnologije preneti na kupce, saopštila je tada EU.

  • MIŠKOVIĆ

    3.2.2022 #1 Author

    kad je sudstvo slobodno, pravedno tako treba da bude, ako napravi prekršaj treba da snosi posledice, svakako će biti manje kompanija koje ce raditi prestupe

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...