SEKTOR TURIZMA U BIH DNEVNO GUBI MILION KM U Sloveniji u julu porast poseta, uglavnom domaćih gostiju

BiznisRegionTurizamVesti

26.8.2020 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SEKTOR TURIZMA U BIH DNEVNO GUBI MILION KM U Sloveniji u julu porast poseta, uglavnom domaćih gostiju SEKTOR TURIZMA U BIH DNEVNO GUBI MILION KM U Sloveniji u julu porast poseta, uglavnom domaćih gostiju
Bosna i Hercegovina na dnevnom nivou gubi oko milion konvertibilnih maraka u sektoru turizma, pokazuju najnoviji podaci, dok još jedna zemlja u regionu- Slovenija... SEKTOR TURIZMA U BIH DNEVNO GUBI MILION KM U Sloveniji u julu porast poseta, uglavnom domaćih gostiju

Bosna i Hercegovina na dnevnom nivou gubi oko milion konvertibilnih maraka u sektoru turizma, pokazuju najnoviji podaci, dok još jedna zemlja u regionu- Slovenija beleži blagi porast poseta i noćenja, uglavnom domaćih gostiju.

I dok je u BiH letnja sezona, koja je bila veoma, loša pri kraju, turistički sektor u Sloveniji, teško pogođen pandemijom, u julu je zabeležio porast, čime je delimično kompenzovan pad iz prve polovine godine.

U julu su u Sloveniji zabeležene 653.000 posete turističkim smeštajnim kapacitetima, što je pad od 27,5 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, a broj noćenja je opao za 18,5 odsto na 2,07 miliona, pokazuju podaci Nacionalnog zavoda za statistiku.

Broj domaćih turista povećao se za 176 odsto na gotovo 404.000, a broj noćenja koja su oni ostvarili porastao je za 155 odsto na skoro 1,4 miliona.

Foto: Pixabay.com

Istovremeno, broj poseta inostranih turista opao je za 67 odsto na nešto iznad 249.300, dok je broj noćenja koji je ostvarila ta kategorija posetilaca bio manji za 66 procenata, iznoseći nešto više od 670.300.

Kada je reč o stranim turistima, najveći broj noćenja u Sloveniji u julu su zabeležili gosti iz Nemačke (33 odsto), a slede turisti iz Holandija i Austrije (devet odsto), Češke (osam) i Mađarske (sedam odsto).

Najpopularnije destinacije među domaćim i stranim turistima bila su planinska odmarlišta u Sloveniji, a na drugom mestu su primorske destinacije.

U periodu od januara do jula, broj turističkih poseta u Sloveniji iznosio je skoro 1,6 miliona, što je pad od 54 odsto u odnosu na isti period lane, dok je broj ostvarenih noćenja opao za 48 odsto na oko 4,6 miliona.

Foto: Printscreen youtube

Lošu turističku sezonu u BIH pokušaće da „izvuku“ eventualnim otvaranjem granica, uz negativan PCR test za državljane Turske i SAD, a definitivnu odluku doneće 26. avgusta Veće ministara BiH.

Apeli turističkih radnika, ministarke turizma Edite Ðapo i ministarke spoljnih poslova Bisere Turković usmereni su na to da se otvaranjem granica pokušaju da privuku turisti iz Turske, SAD i nekih azijskih zemalja, koji su inače redovni gosti u BiH.

„Ceo jedan sektor i deo ekonomije smo doveli u pitanje. Najurgentnije je potrebno doneti odluku o otvaranju granica. Nema smisla da se uz testiranje ne dozvoli da turisti dođu u BiH“, kazala je Turković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...