Izbegnuta kriza finansiranja u SAD

Senat i Kongres izglasali novac za funkcionisanje vlade do decembra

SvetVesti

30.9.2021 22:53 Autor: Vladimir Jokanović 1

Senat i Kongres izglasali novac za funkcionisanje vlade do decembra Senat i Kongres izglasali novac za funkcionisanje vlade do decembra
Američki Kongres odobrio je meru (zakon) za nastavak finansiranja vlade nekoliko sati pre isteka roka. Kratkoročna “kontinuirana rezolucija“ usvojena je u Senatu sa 65... Senat i Kongres izglasali novac za funkcionisanje vlade do decembra

Američki Kongres odobrio je meru (zakon) za nastavak finansiranja vlade nekoliko sati pre isteka roka. Kratkoročna “kontinuirana rezolucija“ usvojena je u Senatu sa 65 prema 35 glasova, a u Predstavničkom domu prošla je sa 254 glasa “za“ i 175 glasova “protiv“.

Zakon će omogućiti finansiranje vlade do 3. decembra. Njegov nacrt takođe je uključio 28 milijardi dolara pomoći za zajednice poharane nedavnim udarima uragana, kao i pomoć za preseljenje avganistanskih izbeglica u SAD, prenosi Business Insider.

“Ovo je dobar ishod“, rekao je lider većine u Senatu, Čak Šumer, pre nego što je zakon poslat predsedniku SAD Džou Bajdenu, koji ima rok da ga potpiše do ponoći. Time će barem na dva meseca biti odložena drama oko glasanja o finansiranju vlade i podizanju limita za zaduživanje zemlje, koja je već zadužena 28.000 milijardi dolara.

Republikanski senatori trudili su se da objasne javnosti da nisu odgovorni za eventualno finansijsko gašenje vlade SAD. Oni su naveli da su spremni da podrže zakon o finansiranju vlade, koji ne uključuje suspenziju limita zaduživanja. Istovremeno, demokrate su insistirale da se o oba, u suštini odvojena pitanja, odlučuje zajedno. Na kraju su pristali na razdvajanje kako bi izbegli finansijski kolaps vlade.

Foto: Tanjug/AP

Republikanci su optužili demokrate i predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da koriste pandemiju kao izgovor da bi progurali svoju liberalnu listu želja. Oni navode da demokrate uz potpunu kontrolu nad Belom kućom, Senatom i Predstavničkim domom žele da kroz usvajanje budžeta proguraju potrošnju dodatnih 4.200 milijardi dolara, za šta im nije potrebna republikanska podrška.

Za usvajanje odluke o povećanju limita duga demokratama su u principu dovoljni glasovi 50 njihovih senatora i potpredsednice SAD Kamale Haris (Kamala Harris), čak i ukoliko bi svih 50 republikanskih senatora bilo protiv. Rizik takve procedure je međutim da bi samo jedan glas protiv iz redova demokratskih senatora bio dovoljan da predlog padne.

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država usvojio je u sredu predlog zakona o suspenziji gornje granice za američki dug, pošto zemlji preti prvi bankrot u istoriji, ali jasno rešenje još nije na vidiku jer će republikanci u Senatu, kako izveštava CNBC, „minirati“ usvajanje zakona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...