četiri velike naftne kompanije svedoče pred kongresom o negativnom ekološkom uticaju

Shell pod pritiskom investitora da se pozabavi klimatskim promenama

EkologijaU fokusuVesti

28.10.2021 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Shell pod pritiskom investitora da se pozabavi klimatskim promenama Shell pod pritiskom investitora da se pozabavi klimatskim promenama
Čuvena naftna kompanija Royal Dutch Shell je pod velikim pritiskom da razdvoji svoje poslovne celine, nakon je „aktivistički“ hedž fond Third Point vremenom izgradio... Shell pod pritiskom investitora da se pozabavi klimatskim promenama

Čuvena naftna kompanija Royal Dutch Shell je pod velikim pritiskom da razdvoji svoje poslovne celine, nakon je „aktivistički“ hedž fond Third Point vremenom izgradio veliki udeo u njoj a sad je optužuje za nekoherentnu strategiju.

Third Point vodi Danijel Leb (Daniel Loeb), koji je pozvao Shell da se podeli na „više samostalnih kompanija“, uključujući tradicionalni ogranak fokusiran na naftu i gas, koji bi mogao „usporiti kapitalne investicije iznad onoga što je obećano“. Njegov udeo vredi blizu 750 miliona dolara, navodi Financial Times.

Taj potez njujorškog hedž fonda dolazi manje od šest meseci nakon što je sud u Hagu naredio anglo-holandskoj kompaniji da ubrza planove za smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Takođe, prati uspešnu aktivističku kampanju koju vodi hedž fond Engine No 1 protiv Shellovog američkog rivala ExxonMobil.

U pismu akcionarima, Third Point ističe da je Shell imao „previše konkurentnih zainteresovanih strana koje su ga gurale u različitim pravcima, što je rezultiralo nekoherentnim, konfliktnim skupom strategija koje pokušavaju da umire višestruke interese, ali ne zadovoljavaju nijedan“.

Iako bi Shellovo tradicionalno poslovanje moglo da se nosi sa fosilnim gorivima, poseban entitet bi trebalo da se fokusira na čistiju energiju, kako bi „kombinovao skromne novčane povrate sa agresivnim ulaganjem u obnovljive izvore energije i tehnologije za smanjenje ugljenika. Sprovođenje hrabre strategije kao što je ova verovatno bi dovelo do ubrzanja smanjenja CO2, a konsekventno i do značajnog povećanja prinosa za akcionare, što je pobeda za sve zainteresovane strane“, navodi se u pismu.

Third Point je među najplodnijim investitorima aktivistima na Wall Streetu i u ovom trenutku upravlja imovinom vrednom oko 20 milijardi dolara. Ranije je ciljao kompanije kao što su Intel i Disney.

Takozvani aktivistički investitori su oni koji namerno ciljaju preuzimanje većeg, odnosno upravljačkog udela u kompanijama, kako bi stekli pravo učešća u njihovim upravnim odborima i uticali na poslovnu politiku.

Do intervencije u jednoj od najvećih svetskih naftnih kompanija došlo je dan pre nego što će izvršni direktori ExxonMobila i Chevrona, kao i američki čelnici Shella i British Petroleuma svedočiti u Kongresu o tome da li su doveli u zabludu javnost o ulozi koju fosilna goriva imaju u izazivanju klimatskih promena.

U značajnoj presudi u maju, holandski sud je naredio Shellu da ubrza smanjenje emisije ugljen-dioksida, a sudija je zaključio da plan kompanije da smanji zagađenje nije adekvatan, piše FT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...