Klintonov potpredsednik ima podršku velikih ulagača

Al Gor pokreće svoj fond za upravljanje “zelenim” kapitalom

EkologijaInvesticijeNovacU fokusu

27.10.2021 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Al Gor pokreće svoj fond za upravljanje “zelenim” kapitalom Al Gor pokreće svoj fond za upravljanje “zelenim” kapitalom
Bivši američki potpredsednik Al Gor (Al Gore), iz administracije Bila Klintona (Bill Clinton), i finansijer Dejvid Blad (David Blood), osnovali su novu kompaniju za... Al Gor pokreće svoj fond za upravljanje “zelenim” kapitalom

Bivši američki potpredsednik Al Gor (Al Gore), iz administracije Bila Klintona (Bill Clinton), i finansijer Dejvid Blad (David Blood), osnovali su novu kompaniju za upravljanje tuđim kapitalom, za koju kažu da će “preokrenuti tradicionalni investicioni model naglavačke“, dajući prednost borbi protiv klimatskih promena u odnosu na kratkoročne finansijske prinose.

Fond pod imenom Just Climate na današnji dan počinje “sa mandatom da ulaže u rešenja koja će pomoći da se ograniči porast globalne temperature na 1,5 C od predindustrijskih vremena”. Kako piše Financial Times, Gorov fond imaće u početku finansijsku podršku kompanije Microrosft, irskog suverenog fonda i međunarodne fondacije koja je povezana za švedskim lancem Ikea.

Gorov partner Dejvid Blad je inače bivši direktor u sličnoj kompaniji, Goldman Sachs Asset Management. On je istakao da će se nova investiciona grupa uglavnom fokusirati na privatna tržišta i zauzeti dugoročni pristup podržavajući projekte i kompanije u periodima do 15 godina u oblasti energetike, transporta, građevinarstva, poljoprivrede i druge industrije, a koji su usko povezani sa klimatskim promenama.

Osnivanje ovakvog, “specijalizovanog” fonda, dešava se pošto je investiciona industrija pod sve većim pritiskom da igra vodeću ulogu u prelasku na niskougljeničnu ekonomiju, a kritičari tvrde da sektor ne čini dovoljno da finansira rešenja za klimatske promene ili ne koristi svoju moć kod akcionara da oblikuje pozitivne promene u praksi. Pogotovu kad su u pitanju proizvođači fosilnih goriva.

Blad je pre skoro dve decenije uspostavio fond Generation Investment Management, takođe sa Gorom – koji je 2007. godine podelio Nobelovu nagradu za mir za svoja zalaganja u domenu očuvanja prirodne sredine i kroz svoj dokumentarni film The Inconvenient Truth – a sada veruje da postoji potreba da tržišta kapitala promene način na koji se vrednuju investicije, tako što će se više fokusirati na njihov direktni uticaj.

“Ako ne dajemo prioritet uticaju, ne krećemo se dovoljno brzo (da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promenama)“, rekao je on.

Nekadašnji partneri doprineće sa tri procenta ukupne imovine u Generation Investment Management fondu u “punjenju” kapitala nove finansijske institucije. U ovom trenutku to je nešto više od milijardu dolara, imajuću u vidu da je GIM “težak” 36 milijardi dolara. Međutim, očekuje se brzi rast aktive na raspolaganju upravljačima.

Dok se tradicionalni model ulaganja prvo fokusira na finansijsku metriku, Just Climate će umesto toga početi procenom potencijalnog uticaja bilo kakvih investicija u smislu globalnog zagrevanja, rekao je Blad. “To je ono što pokreće alokaciju kapitala“, rekao je on, ali je dodao da će novi model ipak i dalje raditi u tradicionalnom okviru rizika i prinosa, kako bi donosio profitabilnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...