Kineski Nacionalni narodni kongres imenovao najviše državne funkcionere

Siju potvrđen treći predsednički mandat

SvetVesti

10.3.2023 11:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Siju potvrđen treći predsednički mandat Siju potvrđen treći predsednički mandat
Nacionalni narodni kongres Kine u petak je tajnim glasanjem ponovo izabrao Si Đinpinga (69) za predsednika države. Sijev izbor za istorijski treći mandat na... Siju potvrđen treći predsednički mandat

Nacionalni narodni kongres Kine u petak je tajnim glasanjem ponovo izabrao Si Đinpinga (69) za predsednika države. Sijev izbor za istorijski treći mandat na čelu zemlje smatrao se formalnošću, budući da je on prošle godine osigurao takođe treći mandat na čelu Komunističke partije Kine.

Nacionalni narodni kongres imenovao je i druge ključne državne lidere, uključujući Sija, Žao Lejija za šefa parlamenta i Han Ženga za potpredsednika države, prenosi CNN. Svi novoimenovani lideri položili su javnu zakletvu na vernost kineskom Ustavu u Velikoj dvorani naroda. Očekuje se da će u subotu Li Ćijeng biti imenovan za premijera.

Kongres je takođe odobrio sveobuhvatni plan za reformu institucija u okviru Državnog saveta, uključujući formiranje finansijskog regulatornog tela i nacionalnog biroa podataka i rekonstrukciju Ministarstva nauke i tehnologije. Reforme su dalji korak Sija da ojača kontrolu Komunističke partije nad ključnim oblastima kreiranja politike.

Od kineskog revolucionarnog lidera Mao Cedunga koji je na čelu partije i države bio od 1943. do 1976. godine, lideri u Kini bili su ograničeni na dva mandata. Ograničenje je ukinuto 2018. godine, što je pretvorilo Sija u figuru sa političkim dometom koji nije viđen posle Maove vladavine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...