SILICIJUMSKA DOLINA KINE BELEŽI PAD EKONOMIJE Najgori rezultati u poslednjih 40 godina

SvetVesti

30.4.2020 13:21 Autor: Julijana Vincan 0

SILICIJUMSKA DOLINA KINE BELEŽI PAD EKONOMIJE Najgori rezultati u poslednjih 40 godina SILICIJUMSKA DOLINA KINE BELEŽI PAD EKONOMIJE Najgori rezultati u poslednjih 40 godina
Ekonomija kineskog grada Šenžena, tehnološkog centra poznatog i kao „Silicijumska dolina Kine“, zabeležila je pad ekonomije za 6,6 odsto u prvom kvartalu, što predstavlja... SILICIJUMSKA DOLINA KINE BELEŽI PAD EKONOMIJE Najgori rezultati u poslednjih 40 godina

Ekonomija kineskog grada Šenžena, tehnološkog centra poznatog i kao „Silicijumska dolina Kine“, zabeležila je pad ekonomije za 6,6 odsto u prvom kvartalu, što predstavlja najgori rezultat u poslednjih 40 godina. Podaci lokalnih vlasti pokazuju da je Šenžen prošao nešto bolje od nacionalne ekonomije, koja je u proseku pala za 6,8 odsto tokom prvog kvartala. Ekonomija južne provincije Guangdong, u kojoj se Šenžen nalazi, smanjila se za 6,7 odsto u istom periodu.

Šenžen se suočava sa problematičnom godinom, jer su proizvodnja i usluge pale uporedo sa rastom cena nekretnina u gradu. Tehnološki sektor u Šenženu pokazao se kao posebno ranjiv, i u prvom kvartalu se smanjio za 8,8 odsto. Sektor za nove informacione tehnologije smanjio se za 8,7 odsto, biomedicina za 2,6, a sektor za nove materijale za 8,2 procenta, dok se sektor za proizvodnju visokotehnološke opreme smanjio za 13,3 odsto. Sektor za digitalnu ekonomiju povećao se za 4,9 odsto.

Pao je i rast proizvodnje industrijskih kompanija sa prihodom većim od 20 miliona juana (oko 2,6 miliona evra) za 13,7 odsto. Sektori za inovativnu proizvodnju i visokotehnološku proizvodnju pali su za 9,5 i 10,2 odsto, poređenju sa prošlom godinom, kada su zabeležili rast od 5,5 i 5,9 odsto, piše South China Morning Post.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Lari Hu, glavni ekonomista za Kinu australijske investicione banke „Macquarie Capital“, rekao je da je Šenženov loš ekonomski rezultat očekivan, jer je korona virus naneo snažan udarac gradu u kojem živi ogromna migrantska populacija. Dodao je da je Šenžen na prvoj liniji dezintegracije međunarodnog lanca vrednosti i da je izložen većim rizicima u slučaju razdvanja Kine i SAD. „Fabrike koje su već u Šenženu možda odluče da ostanu, ali će Šenženu biti sve teže da privuče nove investitore“, izjavio je Hu.

Šenžen je zvanično postao grad u martu 1979. godine. Tokom reformi Deng Sjaopinga osamdesetih godina prošlog veka, Šenžen je postao prva specijalna ekonomska zona u Kini. Vremenom se razvio u ekonomskog giganta u kojem sedište imaju kompanije kao što su Huawei, ZTE i Tencent.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...