još jedno upozorenje pred otkaz u kompaniji yura

Sindikati tvrde da je za prava radnika najodgovornija država

PoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

18.7.2022 16:42 Autor: Stefan Petrović 16

Sindikati tvrde da je za prava radnika najodgovornija država Sindikati tvrde da je za prava radnika najodgovornija država
Predsednik sindikata Sloga u niškoj fabrici Yura Dalibor Nikolić dobio je upozorenje pred otkaz jer je, kako navode mediji, prekršio radnu disciplinu time što... Sindikati tvrde da je za prava radnika najodgovornija država

Predsednik sindikata Sloga u niškoj fabrici Yura Dalibor Nikolić dobio je upozorenje pred otkaz jer je, kako navode mediji, prekršio radnu disciplinu time što je sa novinarima razgovarao o uslovima rada u kompaniji. Navodno, prema njegovim rečima, u vreme najvećih vrućina klima uređaji u pogonu nisu funkcionisali na adekvatan način.

Ovo nije prvi slučaj da radnici kompanije Yura imaju problem zbog svojih javnih istupanja, odnosno da dobijaju upozorenja i otkaze, pa se postavlja pitanje koliko prostora radnici u Srbiji imaju za svoju sindikalnu borbu?

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović podseća da u Srbiji već duže vremena postoje problemi sa stranim investitorima, pogotovo sa kompanijom Yura. U razgovoru za Biznis.rs on navodi da smo i ranije svedočili tome da uslovi rada u Yuri, bez obzira da li se radi o pogonu u Rači, Nišu, ili Leskovcu, nisu dobri, kao i da je odnos prema radnicima „blago rečeno nehuman“.

Mihajlović kaže da je bilo slučajeva da se zaposleni sude sa kompanijom, kao na primer u Nišu, gde je predstavnik sindikata bio isključen zbog ukazivanja na probleme koje imaju radnici. Takođe, do sudskog procesa je došlo i u Leskovcu, gde je sindikalac posle otkaza odlukom suda bio vraćen na posao.

„Poslodavcu je u takvim slučajevima bolje da plati otpremninu, čak iako na neki način ide na svoju štetu, kako ne bi vratio radnika u pogon i nakon sudske odluke, jer će tako i dalje imati strahovladu. Pored toga, time pokazuje ‘da mu se može’ i da neće trpeti velike sankcije“, objašnjava naš sagovornik.

Foto: Rawpixel

Sama činjenica da, kako kaže, sindikati moraju na sudu da dokazuju da su zaposleni imali problem jer su se borili za prava radnika, govori u prilog tome da je država najodgovornija za trenutno stanje. Ipak, on dodaje da ne očekuje da će pomenuti radnik iz Leskovca ostati na svom radnom mestu, već je pre sklon mišljenju da će se Yura opredeliti za opciju da mu isplati zakonsku otpremninu.

„Kompanije koje zapošljavaju veliki broj ljudi imaju dosta privilegovan položaj. Čak i kada dolaze da investiraju država im daje velike beneficije, a jedna od njih je neka vrsta obećanja da neće imati probleme sa sindikatima,“ naglašava Mihajlović dodajući da postoji nezvanična informacija da u ugovorima o radu koje zaposleni sklapaju sa kompanijom postoji klauzula prema kojoj nije obavezno sindikalno organizovanje u firmi.

Prema rečima Zorana Mihajlovića, inspekcija rada i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja češće ostaju nemi povodom ovakvih slučajeva, nego što bilo šta preduzimaju da se stanje popravi.

„Dokle god država ne bude sprovodila zakone takve stvari će se i dalje dešavati, a mi ćemo ukazivati na sve probleme kako bismo stali na stranu radnika“, kaže Mihajlović.

Naš sagovornik vidi problem i u samim radnicima budući da nisu organizovani „zbog straha od gubitka posla“. Kada bi stvari bile drugačije postavljene, smatra on, ni poslodavci ne bi mogli ovako da se ponašaju.

Zoran Mihajlović podseća da su sindikati organizovali prvomajske proteste upravo u Leskovcu ispred fabrike Yura, dodajući da će i dalje ukazivati na poslodavce koji krše prava radnika i ljudska prava, jer im ne preostaje ništa drugo nego da se bore za dostojanstven rad.

U tom dokazivanju, kako dodaje u zaključku, sindikatima je neophodna pomoć medija, budući da se u velikom broju slučajeva dešavalo da mediji pogrešno izveštavaju o sindikalnim borbama, kako bi skrenuli pažnju sa stvanrih problema.

Zaposleni u RGZ traže hitno objašnjenje zbog zastoja u radu

Da situacija u kompaniji Yura nije izolovan slučaj sindikalne borbe potvrđuje i vest da su tri različita sindikata Republičkog geodetskog zavoga (RGZ) poslali otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću u kojem poručuju da se nadaju da će neka od nadležnih institucija predočiti javnosti konkretne razloge prekida u radu.

„Posebno zabrinjava tortura nad predstavnicima sindikata koji su se povodom ove krajnje neobične i zabrinjavajuće blokade RGZ obraćali javnosti, državnim institucijama i Vama lično““ poručili su u otvorenom pismu.

Kako su naveli potpisnici pisma, „krajnje je vreme da se utvrdi odgovornost kompletnog vrha RGZ i oceni kvalitet rada višegodišnjih vršilaca dužnosti pomoćnika direktora“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...