Vidić-Petrol iz BiH nosilac AA+ bonitetne ocene

Širi spektar ponude i porodični temelji dobar osnov za opstanak firmi tokom korona krize

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikRegionU fokusuVesti

18.2.2021 15:56 Autor: Julijana Vincan 0

Širi spektar ponude i porodični temelji dobar osnov za opstanak firmi tokom korona krize Širi spektar ponude i porodični temelji dobar osnov za opstanak firmi tokom korona krize
Potrošači u Srbiji prosečno plaćaju više litar benzina ili dizela u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, ali se ovih dana priča o poskupljenju goriva... Širi spektar ponude i porodični temelji dobar osnov za opstanak firmi tokom korona krize

Potrošači u Srbiji prosečno plaćaju više litar benzina ili dizela u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, ali se ovih dana priča o poskupljenju goriva i u toj zemlji. Međutim, na poslovanje benzinskih pumpi ne utiče samo prodaja goriva, već i drugi faktori.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) dostupno je ukupno 711 benzinskih pumpi. Zbog pandemije korona virusa došlo je do smanjenja prodaje i ostalih stvari koje se inače prodaju na pumpama, što celokupno može da poljulja poslovanje nekih od ovih preduzeća, ali se pokazalo da ona sa dodatnom ponudom i porodičnim temeljima pre uspevaju da opstanu.

„Prošle godine smo imali velikih oscilacija u poslovanju usled širenja bolesti Covid-19. Primarna delatnost firme Vidić-Petrol jeste prodaja goriva i imamo jednu benzinsku pumpu gde prodajemo sve vrste goriva. Takođe, u sklopu pumpe imamo lokal, restoran gde se mogu naći gotova jela i jela sa roštilja. Odvojeno se nalazi i trgovina auto kozmetike u kojoj je osetan pad u prometu auto kozmetike, pošto se nalazimo u pograničnoj zoni, tako da smo osetili zatvaranje granica. Radimo dobro, ali se borimo“, izjavila je za Biznis.rs direktorica Vidić-Petrola, Snježana Marković.

Benzinska pumpa
Foto: Vidić-Petrol

Naglasila je da su uprkos izazovnim vremenima sve obaveze prema državi namirili, kao i prema dobavljačima. Pored navedenog imaju i odvojenu zgradu gde se nalazi svadbeni salon za 500 zvanica, gde se najviše i oseća uticaj pandemije, a takođe rade i tehnički pregled za putnička i teretna vozila, pa se njihova ponuda dobro upotpunuje i opstaje i u doba korona krize.

„Nadamo se da će s prolećem doći bolje vreme u ekonomskom smislu. Ovaj biznis je osnovao moj otac još 1996. godine, koji je krenuo od pumpe i restorana, pa smo porodično razvijali dalje naše poslovanje. Od 2001. godine radimo i muž i ja i trenutno je ukupno zaposleno 25 radnika i svi se pridržavamo svih propisanih epidemioloških mera. Kako smo godinama dobro poslovali, deo zarade smo ulagali u izgradnju dodatnih zgrada i proširenja delatnosti“, objašnjava naša sagovornica.

Benzinska pumpa
Foto: Pixabay.com

Za sada nemaju nameru da dalje šire poslovanje, jer su veoma zadovoljni ovim što imaju i što su do sada postigli. U prilog tome da kompanija Vidić-Petrol uspešno posluje ide i to što nosi AA+ bonitetnu ocenu, što predstavlja veoma visoku kreditnu sposobnost i izuzetno nizak kreditni rizik. Naime, ta bonitetna ocena stoji rame uz rame uz najvišu ocenu, što znači da je kompanija pouzdana i stabilna.

„Prema našem desetogodišnjem iskustvu, bonitetna ocena AA+ u više od 67 odsto slučajeva u sledećem godišnjem prikazu prelazi u AAA bonitetnu ocenu. Do tog ‘fenomena’ dolazi jer se povećani rashodi sa neophodne vremenske distance pokazuju kao trenutni, a tendencija rasta kao konstanta. Saradnja sa AA+ kompanijom daleko je od zone rizika, jer ova bonitetna ocena potvrđuje visoke standarde uspešnog poslovanja i visok nivo kreditne sposobnosti“, objašnjeno je u bonitetnoj kući CompanyWall.

DOO „VIDIĆ-PETROL“

ul. Krajiških brigada broj 30, 74450 Brod, Bosna

Poslovni prihodi (EUR):
7.738.820 (2019)
Broj zaposlenih:
24 (2019)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...