U Crnoj Gori visoka stopa nezaposlenosti

Siva ekonomija i nelikvidnost pojačane zbog pandemije

RegionVesti

28.9.2021 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Siva ekonomija i nelikvidnost pojačane zbog pandemije Siva ekonomija i nelikvidnost pojačane zbog pandemije
Pandemija Covid-19 uticala je na privrednu aktivnost u Crnoj Gori. Posledice korona virusa osetile su se i kada su u pitanju siva ekonomija, nelojalna... Siva ekonomija i nelikvidnost pojačane zbog pandemije

Pandemija Covid-19 uticala je na privrednu aktivnost u Crnoj Gori. Posledice korona virusa osetile su se i kada su u pitanju siva ekonomija, nelojalna konkurencija i nelikvidnost privrede, izjavila je predsednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

Prethodna godina bila je u znaku uticaja pandemije na ekonomsku aktivnost, što je dovelo do pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 15,3 odsto, podsetila je Drakić u Jutarnjem programu TVCG.

Prema njenim rečima, u ovoj godini je krenula masovna imunizacija na globalnom nivou, čime je omogućeno popuštanje epidemioloških mera i oporavak ekonomije. Nakon pada u prvom kvartalu od 6,4 odsto, u drugom kvartalu Crna Gora beleži oporavak koji je na nivou od 19 odsto, a najbrže se oporavljao sektor turizma, javlja crnogorska agencija Mina.

Drakić je podsetila da je u prvoj polovini godine rast broja turista u odnosu na prošlu bio 88 odsto, odnosno broj dolazaka 111 odsto, prenosi portal RTCG.

I dalje je prisutna značajna stopa nezaposlenosti, navodi Drakić. Ona je na kraju avgusta bila 23,3 odsto, što je 5,5 odsto više u odnosu na avgust prošle godine, odnosno 8,5 odsto u odnosu na avgust 2019. godine.

Drakić je ukazala na značaj diverzifikacije privredne aktivnosti i oslanjanje na one sektore koji mogu biti otporniji na krizu.

Pre svega, to podrazumeva održivu poljoprivredu, sektor energetike i one industrijske sektore u kojima Crna Gora može imati prednosti, poput proizvodnje drveta i građevinskog materijala, zaključila je Nina Drakić.

  • MARE

    12.3.2023 #1 Author

    Jednokratna pomoc nije bila resenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...