turizam, građevina, it, sektori koji privlače dve države

Mogućnost intenzivnije ekonomske saradnje Rumunije i Crne Gore

BiznisRegionTurizamVesti

25.9.2021 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mogućnost intenzivnije ekonomske saradnje Rumunije i Crne Gore Mogućnost intenzivnije ekonomske saradnje Rumunije i Crne Gore
Crna Gora i Rumunija mogu intenzivirati ekonomsku saradnju naročito u sektorima građevine, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija, ocenjeno je tokom sastanka potpredsednika Privredne komore (PKCG),... Mogućnost intenzivnije ekonomske saradnje Rumunije i Crne Gore

Crna Gora i Rumunija mogu intenzivirati ekonomsku saradnju naročito u sektorima građevine, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija, ocenjeno je tokom sastanka potpredsednika Privredne komore (PKCG), Pavla D. Radovanovića sa predsednikom Rumunsko-albanske Trgovinske komore, Ciprianom Dediuom.

Radovanović je istakao veoma kvalitetnu saradnju Privredne komore sa Ambasadom Rumunije koja je rezultirala brojnim sastancima sa privrednicima te države u prethodnom periodu, prenosi agencija Mina.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, naveo da Privredna komora predstavlja pravu adresu za povezivanje stranih kompanija sa potencijalnim partnerima iz Crne Gore.

“Mnogo je područja u kojima možemo unaprediti saradnju sa rumunskim privrednicima. Naše IT kompanije su veoma kvalitetne i realizuju projekte ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Turizam je jedna od ključnih grana za crnogorsku privredu i pozivamo rumunske turiste da uživaju u lepotama našeg primorja, planina, nacionalnih parkova”, rekao je Radovanović.

On je dodao da su pred Crnom Gorom značajni projekti, pa je pozvao rumunske privrednike da se informišu o mogućnostima učešća u njihovoj realizaciji.

Dediu je kazao da u Podgorici predvodi delegaciju ICT, građevinskih i kompanija koje se bave realizacijom projekata u oblasti zaštite životne sredine, te da takođe želi da predstavi digitalnu platformu koja omogućava rad privrednih komora u virtualnom okruženju. U delegaciji su, prema njegovim riječima, takođe bili i privrednici zainteresovani da učestvuju u izgradnji željezničke trase između luka Bar i Konstance, što bi značajno doprinelo unapređenju kontejnerskog transporta.

Radovanović je apostrofirao ulogu Privredne komore u realizaciji brojnih međunarodnih projekata, kao i to da je ova poslovna asocijacija vrlo aktivna u promociji i realizaciji programa dualnog i obrazovanja kadrova za deficitarna zanimanja.

U radu sastanka učestvovao je ambasador Rumunije, Matei Viorel Ardeleanu, kao i sekretar Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala, Balša Rakčević i samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodne odnose, Jelena Adžić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...