Češki investitor jedan je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu

Škoda do kraja godine stiže u Kragujevac

Firme u fokusuInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

15.10.2021 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Škoda do kraja godine stiže u Kragujevac Škoda do kraja godine stiže u Kragujevac
Dolazak Škode u Kragujevac do kraja godine sasvim je izvestan, najavio je gradonačelnik ovog grada Nikola Dašić. Kompanija počinje proizvodnju tramvaja u MIND parku... Škoda do kraja godine stiže u Kragujevac

Dolazak Škode u Kragujevac do kraja godine sasvim je izvestan, najavio je gradonačelnik ovog grada Nikola Dašić. Kompanija počinje proizvodnju tramvaja u MIND parku u Kragujevcu. U planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

“Ovo je velika vest za Srbiju, Šumadiju i Kragujevac. Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima”, istakao je Dašić, koji se nalazi na prestižnoj svetskoj izložbi “EXPO 2020 Dubai” u poseti Poslovnom centru Republike Srbije i srpskom paviljonu u okviru ove značajne manifestacije.

Češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da grad planira veliko obnavljanje vozila. Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

Dolazak češkog proizvođača samo je motiv više da nastavimo dalje u ovom pravcu, rekao je Dašić i dodao da su na prestižnoj svetskoj izložbi u Dubaiju razgovarali sa mnogobrojnim potencijalnim investitorima iz celog sveta, kojima su prezentovali potencijale ovog grada i Šumadije.

Škoda u najvećem centru za železničku industriju

Vlasnik i osnivač MIND grupe Bratislav Milanović zadovoljan je zbog uspostavljanja saradnje sa kompanijom “Škoda Transportation”, jednim od lidera u oblasti industrije šinskih vozila.

“Imati Škodu u MIND Parku – najvećem centru za železničku industriju na Balkanu i zajednička proizvodnja šinskih vozila, predstavlja najvažniji korak u budućem razvoju i ispunjenju naše vizije”, kazao je Milanović.

Potpredsednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation grupe Zdenek Majer, istakao je da ova kompanija veoma dugo uspešna u sklapanju novih ugovora na Balkanu i da čak i sada učestvuje na nekoliko tendera za nove tramvaje i trolejbuse.

“Visoko cenimo znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje železničkih vozila grupe MIND, koja može da nam obezbedi dobar proizvodni kapacitet za izvoz i region. Pored povećanja proizvodnje kapaciteta Škoda Transportation Group direktno u regionu gde će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila “, rekao je Majer.

Proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse.

Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što su Škoda Electric, Škoda Vagonka ili Škoda Pars. Međutim, druge kompanije su takođe u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko 5.500 ljudi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...