Dodatno opterećenje dovešće do gašenja poslova ili prelaska u sivu zonu

Male zanatske radnje trpe najveći udar online fiskalizacije

AnalizaMoja firmaPoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

14.10.2021 13:13 Autor: Marija Jovanović 8

Male zanatske radnje trpe najveći udar online fiskalizacije Male zanatske radnje trpe najveći udar online fiskalizacije
U inicijativi upućenoj Socijalno-ekonomskom savetu Unija poslodavaca Srbije (UPS) ukazala je na nezahvalan položaj zanatlija za koje online fiskalizacija predstavlja dodatno opterećenje na već... Male zanatske radnje trpe najveći udar online fiskalizacije

U inicijativi upućenoj Socijalno-ekonomskom savetu Unija poslodavaca Srbije (UPS) ukazala je na nezahvalan položaj zanatlija za koje online fiskalizacija predstavlja dodatno opterećenje na već ionako niske zarade.

Posledice ne malih troškova e-fiskalizacije biće potpuno gašenje malih zanatskih radnji ili prelazak u sivu zonu poslovanja. Procene Unije poslodavaca pokazuju da će trošak fiskalizacije biti veći od 200 evra, koliko država nudi kao pomoć u ovom procesu.

“Najveći izdatak imaće mali privrednici koji fiskalni uređaj tek treba da kupe. I neki drugi će dodatno platiti uređaj za štampanje, ili internet koji nemaju u lokalu, jer ne smemo zaboraviti da je ovde reč i o velikom broju malih zanatskih radnji. Iz tih razloga stav Unije poslodavaca je da je ovakav vid e-fiskalizacije došao u nezgodnom trenutku i da ima previše širok obuhvat obveznika”, kažu za Biznis.rs u Uniji poslodavaca Srbije.

Zanatlije su daleko od šest miliona dinara godišnjeg prometa

Kada je reč o zanatlijama, u UPS napominju da su to uglavnom poreski obveznici koji plaćaju paušalni porez, kojima vođenje poslovnih knjiga bitno otežava poslovanje, a koji su inače najčešće jako daleko od šest miliona dinara godišnjeg prometa, što je nivo iznad koga je vođenje poslovnih knjiga obavezno.

“Osim toga, zanatske delatnosti se najviše nalaze na udaru sive ekonomije, odnosno nelegalne konkurencije koja radi van legalnih poreskih tokova. Nametanje fiskalnih kasa u ovom sektoru biće neproduktivno i iz ugla prihoda državnog budžeta i iz ugla bukvalno opstanka velikog broja malih zanatlija, kojima je ovaj posao jedini prihod, a i jedini izvor finansiranja celih porodica”, objašnjavaju za naš portal.

Zbog teškog položaja u kom se se našle zanatlije, Unija poslodavaca Srbije predložila je Socijalno-ekonomskom savetu da zatraži izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja. Cilj je da se pomenute zanatske radnje sa paušalnim oporezivanjem ostave van domašaja e-fiskalizacije.

“Bez ikakve sumnje, bilo kakvo dodatno opterećenje smanjilo bi ionako nisku zaradu koju zanatlije ostvaruju. Posledica će biti ili potpuno gašenje ovakvih poslova ili njihov neminovan prelazak u sivu zonu poslovanja”, zaključuju u Uniji poslodavaca Sbije.

  • Anna

    14.10.2021 #1 Author

    Ti ljudi se bore za svaki dinar da prehrane svoje porodice a ovakav način oporezivanja će ih uništiti.

    Odgovori

  • Tina

    14.10.2021 #3 Author

    Da, to nije nikako dobro za njih

    Odgovori

  • GocaBG

    14.10.2021 #4 Author

    Tesko da ce jos dugo moci da opstanu,zalosno….

    Odgovori

  • Jelena

    15.10.2021 #5 Author

    🤬

    Odgovori

  • Ljubinka

    15.10.2021 #6 Author

    Jadni ljudi, bore se da opstanu, a dodatni nameti i pravila se samo gomilaju. Tuga.

    Odgovori

  • Natalija

    15.10.2021 #7 Author

    Ovo je prava katastrofa na vec ovoliku krizu koja je nastala zbog korone..Jos i fiskalne da nam uvedu i kljuc u bravu.Teraju nas ovim nacinom da radimo na crno ili da odemo iz zemlje!!!! Sto ce na kraju i biti SRAMOTA

    Odgovori

  • MARE

    6.11.2022 #8 Author

    Nista sto Orvel vec pripovedao nije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...