SUNOVRAT SVETSKOG TURIZMA U 2020. GODINI

Skoro milijardu stranih gostiju manje na turističkim destinacijama, gubici veći od 1.300 milijardi dolara

BiznisSvetTurizamVesti

30.1.2021 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Skoro milijardu stranih gostiju manje na turističkim destinacijama, gubici veći od 1.300 milijardi dolara Skoro milijardu stranih gostiju manje na turističkim destinacijama, gubici veći od 1.300 milijardi dolara
Pad međunarodnih dolazaka od 74 procenta i gubitak izvoznih prihoda od turizma u iznosu od 1.300 milijardi dolara učinio je da prošla godina bude... Skoro milijardu stranih gostiju manje na turističkim destinacijama, gubici veći od 1.300 milijardi dolara

Pad međunarodnih dolazaka od 74 procenta i gubitak izvoznih prihoda od turizma u iznosu od 1.300 milijardi dolara učinio je da prošla godina bude najgora u istoriji globalnog turizma, pokazuje najnoviji izveštaj Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Pad potražnje i uvedena ograničenja putovanja u gotovo svim delovima sveta dovele su do toga da su turističke destinacije širom planete imale milijardu stranih gostiju manje 2020. u odnosu na prethodnu godinu.

Sunovrat međunarodnih dolazaka prošle godine višestruko je nadmašio pad od četiri odsto koji je svetski turizam zabeležio tokom globalne finansijske krize 2009. godine, navodi se u izveštaju.

Najnoviji barometar UNWTO o svetskom turizmu pokazuje da je kolaps međunarodnih putovanja doveo do gubitka prihoda od izvoza na 1.300 milijardi dolara, što je oko 11 puta više od gubitka zabeleženog tokom svetske ekonomske krize 2009. godine. Kriza je dovela u opasnost između 100 i 120 miliona direktnih poslova u turizmu, od kojih mnoga mala i srednja preduzeća.

Putnici se ukrcavaju u avion
Foto: Shutterstock

Zbog najnovijeg ponovnog rasta broja zaraženih koronom u svetu, mnoge zemlje ponovo uvode stroga ograničenja putovanja, koja uključuju obavezno testiranje, karantine i, u nekim slučajevima, potpuno zatvaranje granica, a sve to dodatno otežava međunarodna putovanja, navodi se u istraživanju UNWTO.

Istovremeno, postoji nada da će vakcine protiv virusa Covid-19 pomoći u postepenom vraćanju poverenja potrošača i doprineti ublažavanju ograničenja i normalizaciji putovanja tokom ove godine.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili je izjavio da iako je učinjeno mnogo da se omoguće bezbedna putovanja, svesni smo da kriza još nije gotova.

„Harmonizacija, koordinacija i digitalizacija mera u segmentu putovanja koje se odnose na smanjenje rizika od Covid-19, uključujući potvrde o testiranju i vakcinaciji, glavni su temelji za unapređenje bezbednosti putovanja i oporavak turizma kada uslovi to dozvole“, rekao je on.

Najnovije istraživanje stručnjaka UNWTO pokazuje različite procene za oporavak turizma u 2021. godini. Skoro polovina anketiranih (45 odsto) predvidela je bolje rezultate u ovoj godini u odnosu na 2020, 25 odsto očekuje da će rezultati biti slični prošlogodišnjim, a 30 odsto predviđa pogoršanje rezultata u 2021. godini.

Prema procenama stručnjaka, slabi su izgledi za oporavak turizma u 2021. godini. Naime, 50 odsto stručnjaka očekuje da će do oporavka doći tek 2022. godine, dok je u oktobru 2020. takva očekivanja imao 21 procenat stručnjaka. Preostala polovina ispitanika i dalje vidi potencijalni oporavak 2021. godine. Kako i kada se turizam ponovo pokrene, stručnjaci UNWTO predviđaju rastuću potražnju za turističkim putovanjima, ali uglavnom u prirodi i na domaćim destinacijama.

Većina stručnjaka ipak ne vidi povratak turizma na nivo pre pandemije do 2023. godine, odnosno 43 odsto njih to očekuje 2023, dok 41 procenat stručnjaka oporavak na nivo iz 2019. očekuje tek 2024. pa i kasnije.

Prema širim prognozama UNWTO za period 2021-2024, procenjuje se da bi povratak međunarodnog turizma na nivo iz 2019. godine mogao da potraje dve i po do četiri godine.

UNWTO je objavio i da je Evropa zabeležila pad dolazaka za 70 odsto, uprkos malom i kratkotrajnom oživljavanju turizma tokom leta 2020. Kako se navodi, evropske zemlje su pretrpele apsolutno najveći pad, sa više od 500 miliona manje stranih turista prošle godine. U poređenju sa Evropom, SAD su zabeležile pad od 69 odsto po broju stranih turista, nakon nešto boljih rezultata u četvrtom kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...