Deoničari nezadovoljni otkupnom cenom najavljuju tužbu

Skupština Mercatora odlučila da otkupi deonice malih akcionara

InvesticijeNovacRegionVesti

24.12.2021 16:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Skupština Mercatora odlučila da otkupi deonice malih akcionara Skupština Mercatora odlučila da otkupi deonice malih akcionara
Skupština slovenačkog trgovinskog lanca Mercator odlučila je da otkupi deonice malih akcionara po ceni od 36 evra po akciji, što je izazvalo nezadovoljstvo malih... Skupština Mercatora odlučila da otkupi deonice malih akcionara

Skupština slovenačkog trgovinskog lanca Mercator odlučila je da otkupi deonice malih akcionara po ceni od 36 evra po akciji, što je izazvalo nezadovoljstvo malih deoničara koji su najavili tužbu.

Pan-slovenačko udruženje malih akcionara (VZMD), koje je predložilo cenu od 204,33 evra po akciji, saopštilo je da će podneti tužbu protiv te odluke i ocenilo da cena od 36 evra predstavlja grubo potcenjivanje vrednosti Mercatora, koji je u 90-procentnom vlasništvu hrvatske grupe Fortenova, prenosi Tanjug.

Mercator je od aprila ove godine deo Fortenove, kada su njegove akcije prenete na tu grupu sa propalog konglomerata Agrokor, koji je 2014. kupio najvećeg slovenačkog maloprodavca.

Nakon septembarske Skupštine akcionara, na kojoj je odobrena dokapitalizacija od 5,97 miliona evra u vidu konverzije dela potraživanja Fortenove u kapital, hrvatska grupa je stekla 90,005 odsto vlasništva u Mercatoru. Da bi istisnula male akcionare, koji poseduju ukupno 621.251 akciju Mercatora, Fortenova treba da plati nešto manje od 22,4 miliona evra.

Advokat Andrej Švencbir, koji zastupa deo malih akcionara Mercatora, kaže da je tržišna vrednost veća, i da trenutno cena akcije ove kompanije na Ljubljanskoj berzi iznosi 40 evra.

VZMD je procenio da Mercator vredi između 800 miliona i jedne milijarde evra, a Švencbir napominje da je Agrokor 2018. godine u svom godišnjem izveštaju vrednost kompanije procenio na 820 miliona evra.

Uzimajući u obzir vrednost kompanije, za otkup deonica malih akcionara trebalo bi da ponude najmanje 200 evra po akciji, rekao je advokat i ocenio da sadašnja ponuda znači štetu od oko 10 miliona evra za male akcionare, ali i za prihode države, jer Fortenova neće platiti porez na dohodak pošto je registrovana u Holandiji.

Švencbir je najavio da će VZMD u roku od 30 dana podneti tužbu kako bi sud odredio odgovarajući iznos koji treba da se plati malim deoničarima, a prema njegovim rečima, tužbe je najavilo i nekoliko drugih manjinskih akcionara.

MERCATOR, d.d.

Dunajska cesta 107, 1000 Ljubljana, Slovenija

Poslovni prihodi (EUR):
1.273.084.000,00 (2020)
Broj zaposlenih:
8.409 (2020)

Istiskanjem malih akcionara iz Mercatora, kompanija može da se povuče sa berze i da se proda, rekao je on i dodao: „Sigurni smo da već imaju kupca, a kupoprodajna cena bi mogla da ostane tajna“.

VZMD osporava i pomenutu dokapitalizaciju Mercatora iz septembra.

„Ako na sudu dobijemo tu tužbu, onda to znači prvenstveno da ne postoje uslovi ni za ovaj otkup deonica malih akcionara“, naveo je Švencbir.

Fortenova je, naime, sa septembarskom injekcijom kapitala prešla cenzus od 90 odsto potreban za istiskivanje malih akcionara, objasnio je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...