na sednici u petak usvojen set zakona

Skupština Srbije ratifikovala više međunarodnih ugovora o zajmovima

SrbijaVesti

5.2.2022 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Skupština Srbije ratifikovala više međunarodnih ugovora o zajmovima Skupština Srbije ratifikovala više međunarodnih ugovora o zajmovima
Skupština Srbije je u petak ratifikovala je više međunarodnih ugovora o zajmovima, potom je usvojila Zakon o socijalnom preduzetništvu i izmene Zakona o predmetima... Skupština Srbije ratifikovala više međunarodnih ugovora o zajmovima

Skupština Srbije je u petak ratifikovala je više međunarodnih ugovora o zajmovima, potom je usvojila Zakon o socijalnom preduzetništvu i izmene Zakona o predmetima opšte upotrebe i zakone kojima je promenila koeficijente za obračunavanje plata državnim službenicima i nameštenicima, kao i rok za zamenu oružanih listova.

Kako piše N1 poslanici su potvrdili Ugovor o kreditu za izgradnji Moravskog koridora, odnosno deonice Pojate – Preljina, od 400 miliona evra. Potvrđen je i Ugovor o kreditnom aranžmanu, u iznosu do 203.775.000 evra koji se odnosi na Projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda.

Na sednici je potvrđen Ugovor o zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na izgradnju primarne infrastrukture za navodnjavanje akumulacionih jezera Pavlovci i Borkovac na Fruškoj gori, u iznosu od petnaest miliona evra. Potvrđeni su i ugovori o kreditnom aranžmanu između Francuske agencije za razvoj i Srbije i zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Programa čvrstog otpada u Srbiji.

Kredit Francuske agencije za razvoj je 75 miliona evra, kao i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Potvrđen je i Ugovor o zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima u iznosu od 100 miliona evra, kao i Ugovor o zajmu u iznosu od 203.400.928 evra od Kineske banke.

Potvrđen je Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za Projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma, „Fruškogorski koridor“, između Vlade Srbije i kineske Export-Import banke, u iznosu od 608.384.610 američkih dolara.

Usvojen je Zakon o davanju garancije Srbije u korist Banke Intesa, Raiffeisen banke, Komercijalne banke, Sberbanke, OTP banke i nove Ljubljanske banke po zaduženju Javnog preduzeća “Srbijagas” u iznosu do 200 miliona evra. Takođe je potvrđen je Okvirni sporazum o zajmu LD 2106 (2021) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za projektni zajam – Centar za obuku za dualno obrazovanje u iznosu od 20 miliona evra.

Poslanici su potvrdili i Odluku Broj 1/2021 Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije o izmeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Srbije zamenom njegovog Protokola 3 o definiciji pojma „proizvodi sa poreklom“ i metodama administrativne saradnje.

Skupština Srbije je usvojila i Zakon o socijalnom preduzetništvu čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva, razvijanje svesti o značaju socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva. Zakonom je predviđeno formiranje Saveta za socijalno preduzetništvo, koji će činiti jednak broj predstavnika javnog i privatnog sektora, odnosno stručne javnosti.

Skupština je usvojila izmenu Zakona o platama državnih službenika i nameštenika kojom su promenjeni koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih nameštenika koji obavljaju prateće pomoćno–tehničke poslove u državnim organima.

Poslanici su usvojili i izmenu Zakona o oružju i municiji kojom se rok za zamenu oružanih listova produžava za dve godine, odnosno do 5. marta 2024. godine.

  • PEPE007

    5.2.2022 #1 Author

    Zaduzenja su toliko velika, da ce se vracati do 2200 godine…….. 😐

    Odgovori

  • Jakov

    5.2.2022 #2 Author

    Ako se ovako vodi zemlja, to će sve u ropstvo da nas odvede, ko da iz istorije ništa nismo naučili!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...