REGIONALNA ASOCIJACIJA PROIZVOĐAČA RAKIJE DOBILA PRAVO KORIŠĆENJA GEOGRAFSKE OZNAKE

Šljivovica dobila pečat da je iz Šumadije

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

21.5.2021 21:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šljivovica dobila pečat da je iz Šumadije Šljivovica dobila pečat da je iz Šumadije
Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ prva je dobila u Srbiji prava na korišćenje geografske oznake o poreklu šljivovice sa ovog podneblja. Tri destilerije... Šljivovica dobila pečat da je iz Šumadije

Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ prva je dobila u Srbiji prava na korišćenje geografske oznake o poreklu šljivovice sa ovog podneblja. Tri destilerije već su se oprobale u proizvodnji rakije regije koja minimum 18 meseci mora da odleži u hrastovim buradima, a u pripremi se koriste tri sorte šljiva – čačanska lepotica, čačanska rodna i autohtona sorta crvena ranka.

Šumadija je poznata po proizvodnji šljiva i prva je kao regija dobila geografsku oznaku za proizvodnju jedinstvene rakije podneblja – šumadijske šljivovice. Ovakav proizvod ima veću vrednost od ostalih, a samim tim kod potrošača se stvara poverenje o vrhunskom kvalitetu i autentičnosti rakije.

„Mi smo po novom zakonu o jakim alkoholnim pićima prvi dobili prava na korišćenje geografske oznake šumadijska šljivovica. Trenutno sada je završena druga godina proizvodnje. Specifičnost geografske oznake je u stvari taj lokalitet i autohtone sorte šljiva. Šumadijska šljivovica se proizvodi od tri sorte šljive, to je čačanska lepotica, čačanska rodna i crvena ranka ili crvenjača koja najmanje mora da ima 20 odsto učešća u destilatu“, kaže Goran Miailović, predsednik upravnog odbora Asocijacije proizvođača voćnih rakija „Šumadijska rakija“, a prenosi RTV.

Udruženje je osnovano 2018. godine i od osam članova preraslo je u asocijaciju od 23 destilerije. Šumadijsku šljivovicu trenutno proizvodi tri destilerije, a cilj samog udruženja je da ima što više članova koji će registrovanjem preći u legalne tokove proizvodnje.

„Ja mislim da svako ko pomene Šumadiju, asocijacija mu je šljiva. Šumadija je veliki proizvođač šljiva i trenutno po poslednjim popisima imamo da je oko 11.000 hektara pod voćem, od toga je 6.500 pod šljivom. Dosta se šljiva izvozi kao konzumna, ali dosta se šljive i prerađuje“, kaže Goran Miailović.

Tagovi
BIZNIS
  • Tina

    21.5.2021 #1 Author

    Svaka cast. To je prirodno bogatstvo i treba ga ceniti i promovisati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...