Poslovni forum okupio predstavnike 280 kompanija iz dve zemlje

Slobodna trgovina bi unapredila privrednu saradnju Srbije i Egipta

SrbijaSvetU fokusuVesti

20.7.2022 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Slobodna trgovina bi unapredila privrednu saradnju Srbije i Egipta Slobodna trgovina bi unapredila privrednu saradnju Srbije i Egipta
Predsednik Egipta Abel Fatah el-Sisi izjavio je danas da će potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini i izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Egipta omogućiti... Slobodna trgovina bi unapredila privrednu saradnju Srbije i Egipta

Predsednik Egipta Abel Fatah el-Sisi izjavio je danas da će potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini i izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Egipta omogućiti brži razvoj privreda obe zemlje i istakao da su srpski privrednici dobrodošli u Egipat.

On je, na otvaranju Srpsko-egipatskog biznis foruma, koji je organizovala Privredna komora Srbije u okviru njegove zvanične posete Srbiji, istakao da u Egiptu privrednici iz Srbije mogu da učestvuju na projektima kao što su izgradnja aerodroma i puteva, piše Beta.

Privredni rast Egipta bio je, kako je naveo, pre pandemije korona virusa, izmedju 5,6 i 6,1 odsto, a  uprkos pandemiji nije bilo pada. Naglasio je da je ove godine privredni rast Egipta devet odsto, ali da je ukrajinska kriza uticala i na ekonomiju njegove države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ovaj poslovni susret srpskih i egipatskih privrednika vidi kao odličnu priliku za razvoj još boljih ekonomskih odnosa dve zemlje. Podsetio je na višedecenijske diplomatske odnose dve zemlje, te da niko nije nikada prekinuo to prijateljstvo i da je sada prilika da se uspostave najbolji odnosi u istoriji dve zemlje.

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i Egipta moguća je i u namenskoj industriji, zdravstvu, kulturi.

„Mi ćemo se postarati da do marta naredne godine završimo uspostavljanje redovne avio-linije između Beograda i Kaira“, kazao je Vučić, i dodao da građani Srbije rado letuju u Egiptu, a pozvao je i Egipćane da otkriju čari srpskih planina.

Na poslovnom forumu učestvuje 30 kompanija iz Egipta, kao i 250 firmi iz Srbije. Uoči foruma je održana prezentacije Razvojne agencije Srbije „Zašto investirati u Srbiju“ i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora „Poslovati sa Egiptom“.

Nakon foruma predviđeno je više od 400 susreta srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, građevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i IT.

Egipatska ekonomija je druga najjača privreda u arapskom svetu, posle Saudijske Arabije. Najveći deo egipatske ekonomije oslanja se na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala. Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Egipta, prema podacima PKS, iznosila je prošle godine 79,7 miliona dolara.

  • LIMUN ŽUT

    20.7.2022 #1 Author

    Crni kontinent još nije dovoljno istražen, verujem da ćeto biti odličan spoj.

    Odgovori

  • GAGA

    20.7.2022 #2 Author

    I treba razvijati saradnju sa africkim zemljama

    Odgovori

  • TINA

    21.7.2022 #3 Author

    Dobro je da saradjujemo sa Egiptom

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.7.2022 #4 Author

    Verujem da ce doci do dobre poslovne saradnje na obostranu korist…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...