Cele porodice odlaze iz zemlje

Slovenci zbog jeftinijih nekretnina naseljavaju Istru

BiznisEUInfrastrukturaNekretnineRegionVesti

17.6.2021 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Slovenci zbog jeftinijih nekretnina naseljavaju Istru Slovenci zbog jeftinijih nekretnina naseljavaju Istru
Sa stišavanjem epidemije, ali i približavanjem Hrvatske ulasku u šengensku zonu, ponovo raste interesovanje Slovenaca za kupovinu hrvatskih nekretnina, najviše u Istri, prenose slovenački... Slovenci zbog jeftinijih nekretnina naseljavaju Istru

Sa stišavanjem epidemije, ali i približavanjem Hrvatske ulasku u šengensku zonu, ponovo raste interesovanje Slovenaca za kupovinu hrvatskih nekretnina, najviše u Istri, prenose slovenački mediji.

Stan od sto kvadratnih metara na slovenačkoj obali treba platiti i do 270.000 evra, a za to se na hrvatskoj strani može dobiti velika kuća, piše BIZlife.

„Lane su naši klijenti radije kupovali nekretnine u Sloveniji, zbog pandemije i Šengena, a sada je trend obrnut“, kazao je u razgovoru za ljubljansko Delo Daniel Lovšin, direktor nekretnine agencije Casabela.

„Hrvatske nekretnine su opet zanimljive, dok u Sloveniji ponude gotovo da nema. Na slovenačkoj obali su cene zbog slabe ponude „astronomske“, dodao je.

Kao reakcija na visoke cene u Sloveniji, agenti za nekretnine u poslednje vreme primećuju i praksu da se neke porodice sele u Hrvatsku gde su cene stanova niže.

Kupci tih nekretnina uz to se nadaju i širenju Šengena na Hrvatsku, te veću protočnost na granici, rekao je za vodeći slovenački list jedan od stručnjaka iz agencija za nekretnine u Sloveniji.

Marko Balaban iz agencije Urbanistica kaže da trend „seobe“ slovenačkih porodica na područje Istre i Kvarnera zbog jeftinijih nekretnina, koji u poslednje vreme primećuju, nije masovan.

Međutim, takvi slučajevi nisu usamljeni, te ih uslovljava i očekivanje da će cene u Hrvatskoj s ulaskom u Šengen samo rasti, rekao je Balaban.

  • SUNCOKRET

    25.2.2022 #1 Author

    Potpuno je razumljiv trend kupovine jeftinijih stanova u hrvatsm delu Istre jer će se po ukidanju granica cene ujednačiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...