SLOVENIJA I HRVATSKA SPREMNE ZA SARADNJU Izgradnja elektrane Krško 2 zajednički cilj

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

1.8.2020 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SLOVENIJA I HRVATSKA SPREMNE ZA SARADNJU Izgradnja elektrane Krško 2 zajednički cilj SLOVENIJA I HRVATSKA SPREMNE ZA SARADNJU Izgradnja elektrane Krško 2 zajednički cilj
Slovenija i Hrvatska spremne su da zajednički učestvuju u mogućoj izgradnji Nuklearne elektrane Krško 2 (NEK 2), izjavili su zvaničnici ove dve zemlje. Slovenija... SLOVENIJA I HRVATSKA SPREMNE ZA SARADNJU Izgradnja elektrane Krško 2 zajednički cilj

Slovenija i Hrvatska spremne su da zajednički učestvuju u mogućoj izgradnji Nuklearne elektrane Krško 2 (NEK 2), izjavili su zvaničnici ove dve zemlje.

Slovenija i Hrvatska već su, podsetimo, sarađivale u izgradnji Nuklearne elektrane Krško, čije vlasništvo na pola dele energetske kompanije dve zemlje.

Plan Slovenije da gradi NEK 2 hrvatski zvaničnici ne samo da su pozdravili, već je tamošnji ministar energetike Tomislav Čorić izjavio da njegova zemlja nema ništa protiv da dobije relativno veliki izvor električne energije iz drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

Ako se Slovenija odluči za izgradnju drugog bloka i ponudi potencijalnim partnerima udeo u finansiranju ovog skupog projekta, mislim da bi Hrvatska trebalo da razmotri dugoročan i stabilan izvor električne energije“ kazao je ministar Ćorić, prenosi portal Seebiz.

Hrvatska, kao suvlasnik nuklearne elektrane i zemlja sused, prema rečima Čorića, trenutno učestvuje u javnoj raspravi o prekograničnom uticaju ovog projekta.

Međutim, suvlasnički odnos nuklearne elektrane Krško između Slovenije i Hrvatske bio je predmet brojnih neslaganja, a pitanje skladištenja otpada, koji je problem i u odnosima sa BIH, još uvek je nerešeno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...