pad sa najvišeg nivoa u poslednje 22 godine

Smanjena inflacija u Meksiku na 7,8 odsto u novembru

SvetVesti

9.12.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjena inflacija u Meksiku na 7,8 odsto u novembru Smanjena inflacija u Meksiku na 7,8 odsto u novembru
Godišnja potrošačka inflacija u Meksiku smanjena je na 7,8 odsto u novembru, što je pad sa najvišeg nivoa u poslednje 22 godine, pokazuju podaci... Smanjena inflacija u Meksiku na 7,8 odsto u novembru

Godišnja potrošačka inflacija u Meksiku smanjena je na 7,8 odsto u novembru, što je pad sa najvišeg nivoa u poslednje 22 godine, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavila nacionalna agencija za statistiku INEGI.

Ova cifra je bila ispod očekivanja tržišta od 7,92 odsto, dok je usporila sa godišnjih dobitaka od 8,41 odsto zabeleženih u oktobru i sa 8,7 odsto u septembru i avgustu, kada su potrošačke cene zabeležile najbrži godišnji tempo od decembra 2000. godine, prenosi Anadolu Agency.

Potrošačke cene su u novembru porasle za 0,58 odsto u odnosu na prethodni mesec. Ta brojka je takođe bila ispod tržišne procene o dobitku od 0,69 odsto, ali je neznatno u odnosu na mesečni porast od 0,57 procenata u oktobru.

Banka Meksika je 10. novembra podigla kamatne stope za 75 baznih poena četvrti put uzastopno da bi snizila inflaciju, te je referentna kamatna stopa iznosila 10 odsto.

To je bilo dvanaesto prilagođavanje centralne banke od juna 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...