Potrebni snažniji podsticaji za ostvarenje ciljeva rasta

Smanjena kineska fabrička aktivnost peti mesec zaredom

SvetVesti

30.9.2024 11:43 Autor: Vladimir Jokanović 2

Smanjena kineska fabrička aktivnost peti mesec zaredom Smanjena kineska fabrička aktivnost peti mesec zaredom
Kineska fabrička aktivnost smanjivala se peti mesec zaredom, dok je sektor usluga naglo usporen u septembru, što ukazuje na to da će Pekinguu naredna... Smanjena kineska fabrička aktivnost peti mesec zaredom

Kineska fabrička aktivnost smanjivala se peti mesec zaredom, dok je sektor usluga naglo usporen u septembru, što ukazuje na to da će Pekinguu naredna tri meseca verovatno biti potrebni još snažniji podsticaji kako bi postigao cilj rasta u 2024. godini.

Indeks menadžera nabavke (PMI) koji je objavio Nacionalni zavod za statistiku (NBS) porastao je na 49,8 u septembru sa 49,1 u avgustu, što je i dalje ispod granice od 50 koja odvaja rast od kontrakcije, ali je premašilo prosečnu prognozu od 49,5 prema anketi agencije Reuters. Ovaj rezultat je najviši u poslednjih pet meseci.

Međutim, u kombinaciji sa pesimističnim istraživanjem privatnog sektora Caixin i slabim PMI usluga, podaci pokazuju da fabrička i potrošačka aktivnost u Kini ostaju izazov za kreatore politika, koji su priznali da se ekonomija suočava sa „novim problemima“ i pozvali na još snažnije podsticaje.

Prošle nedelje kineske vlasti pokrenule su najagresivniji paket podsticaja od pandemije Covid-19, što je pomoglo kineskim berzama da zabeleže najbolji nedeljni učinak u skoro 16 godina. Akcije su nastavile rast u ponedeljak.

Ekonomisti smatraju da, iako PMI pokazuje određene pozitivne znakove u proizvodnji, veće pitanje sada je da li će veliki politički potezi iz prošle nedelje, uključujući popuštanje ograničenja na tržištu nekretnina u najvećim kineskim gradovima, biti dovoljni da pokrenu oporavak.

Centralna banka i vrhovni finansijski regulator objavili su u nedelju uveče nove mere za pomoć tržištu nekretnina, uključujući direktive bankama da smanje kamatne stope na postojeće stambene kredite pre 31. oktobra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.