i direktorka MMF zabrinuta zbog usporavanja planiranog oporavka

Smanjena prognoza ekonomskog rasta SAD zbog omikrona

SvetVesti

6.12.2021 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjena prognoza ekonomskog rasta SAD zbog omikrona Smanjena prognoza ekonomskog rasta SAD zbog omikrona
Investiciona banka Goldman Sachs smanjila je prognozu ekonomskog rasta Sjedinjenih Američkih Država na 3,8 odsto za 2022. godinu, navodeći kao razlog rizike i neizvesnosti... Smanjena prognoza ekonomskog rasta SAD zbog omikrona

Investiciona banka Goldman Sachs smanjila je prognozu ekonomskog rasta Sjedinjenih Američkih Država na 3,8 odsto za 2022. godinu, navodeći kao razlog rizike i neizvesnosti zbog pojave omikron soja korona virusa.

Goldman Sachs je ranije predviđao rast američke privrede u 2022. godini od 4,2 procenta, prenosi CNN i dodaje da je banka takođe snizila procenu privredne ekspanzije za četvrti kvartal ove godine na 2,9 odsto međugodišnje, sa prvobitno projektovanih 3,3 odsto.

Ekonomista Goldmana, Džozef Brigs (Joseph Briggs), ocenio je da bi omikron mogao da uspori ponovno otvaranje privrede, ali da se očekuje „samo skromno usporavanje“ potrošnje na usluge.

„Iako su mnoga pitanja još uvek bez odgovora, mislimo da je sada najverovatniji umereni negativan scenario, prema kojem se virus širi brže, a imuni odgovor na ovu tešku bolesti će biti samo malo oslabljen“, naveo je Brigs.

Nedostatak radnika mogao bi da potraje duže ako se ljudi ne budu osećali spremnima da se vrate na posao zbog ovog soja, smatra analitičar čuvene investicione banke.

Goldman Sachs ukazuje na to da bi širenje virusa moglo da pogorša situaciju sa snabdevanjem ukoliko druge zemlje uvedu stroža ograničenja, te da bi povećanje stope vakcinacije među spoljnotrgovinskim partnerima sprečilo ozbiljne poremećaje.

Prognoza za SAD dolazi nakon što je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva (Kristalina Georgieva) ovog vikenda upozorila na jednom događaju koji je organizovala novinska agencija Reuters da će MMF verovatno smanjiti svoje procene globalnog ekonomskog rasta zbog omikrona, napominje CNN.

„Čak i pre pojave ove nove varijante, bili smo zabrinuti da oporavak… pomalo gubi zamajac“, rekla je ona, dodajući da bi novi soj mogao vrlo brzo da se proširi, što bi potencijalno urušilo samopouzdanje ekonomija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...