niži troškovi poslovanja doprineće smanjenju sive ekonomije

Smanjenje poreza i doprinosa rasteretiće poslodavce

AnalizaFirme u fokusuPoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

24.6.2021 16:38 Autor: Marija Jovanović 0

Smanjenje poreza i doprinosa rasteretiće poslodavce Smanjenje poreza i doprinosa rasteretiće poslodavce
Poslodavci u Srbiji visoko su ocenili najavljenu meru trogodišnjeg smanjenja poreza i doprinosa na zarade za 70 odsto, za firme koje nisu smanjile broj... Smanjenje poreza i doprinosa rasteretiće poslodavce

Poslodavci u Srbiji visoko su ocenili najavljenu meru trogodišnjeg smanjenja poreza i doprinosa na zarade za 70 odsto, za firme koje nisu smanjile broj zaposlenih. U blic anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije (UPS) ova olakšica ocenjena je prosečnom ocenom 4,21, od maksimalnih pet. Predlog za ukidanje poreza na dohodak građana za mlađe od 40 godina u istom istraživanju dobio je prosečnu ocenu 3,65.

“Privrednici u Srbiji su pozdravili i visoko ocenili obe najavljene poreske olakšice. Njihova očekivanja idu u pravcu toga da je neophodno smanjiti troškove svim poslodavcima koji zapošljavaju nove radnike, a u korist rasta zarada tih novozaposlenih. Slični predlozi su i kada je reč o osnivanju firmi ili preduzetničkih radnji gde bi poreske olakšice u prve tri godine poslovanja dodatno relaksirale i podstakle poslovanje, a i motivisale osnivanje novih preduzeća”, kaže za Biznis.rs Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.

Prema njenim rečima, najavljeno rasterećenje od 70 odsto za poslodavce podrazumeva sa jedne strane ogromne uštede i nove investicije u opremu ili  proširenje postojećih kapaciteta, a samim tim i otvaranje novih radnih mesta, dok će sa druge strane doprineti da plate zaposlenih budu veće.

Razgovori poslovnih ljudi
Foto: Pexels.com

“Kada su troškovi poslovanja niži smanjuje se i nivo neformalne ekonomije, tako da se može očekivati i prelazak svih onih koji posluju na crno u legalne tokove. Ključni generator za širenje sive ekonomije i nelojalne konkurencije su visoki porezi i troškovi”, navodi Pavlović.

Kada je reč o ukidanje poreza na dohodak građana za mlađe od 40 godina, naša sagovornica navodi da će ova poreska olakšica biti motiv više da mladi visokoobrazovani ljudi ostanu u Srbiji, ovde osnivaju svoje porodice, plaćaju porez i jačaju domaću ekonomiju.

U anketi koja je vođena u poslednjih nedelju dana, poslodavci su izneli i predloge za koje smatraju da bi u najvećoj meri doprineli oporavku privrede i novom zapošljavanju.

Najpre, to su dugoročnije i sveobuhvatnije mere poreskih olakšica za sve poslodavce. U takve mere spadaju smanjenje poreza i doprinosa za sve zaposlene, oslobađanje od poreza za novozaposlene, smanjenje poreza na dobit na 10 odsto i druge.

Oni predlažu i podršku investicijama u domaću privredu, kroz investicije u infrastrukturu, snažniju podršku i subvencije za mala i srednja preduzeća, izjednačavanje domaćih i stranih investicija u podsticajima i tome slično.

Poslodavci smatraju da je neophodno i dodatno ulaganje u ljudske resurse. U tom pravcu predlažu rad na motivaciji mladih generacija da ostanu u svojoj zemlji, traženje rešenja za nedostatak stručnih kadrova, ulaganje u nauku i inovacije, kao i saradnju sa obrazovnim institucijama u cilju usklađivanja obrazovnih profila sa potrebama tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...