SMANJUJE SE NIVO NPL KREDITA U ZEMLJAMA REGIONA Tržište miruje, investitori čekaju da pandemija prođe

AnalizaBankeNovacRegionSrbijaU fokusuVesti

29.12.2020 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SMANJUJE SE NIVO NPL KREDITA U ZEMLJAMA REGIONA Tržište miruje, investitori čekaju da pandemija prođe SMANJUJE SE NIVO NPL KREDITA U ZEMLJAMA REGIONA Tržište miruje, investitori čekaju da pandemija prođe
Nivo nenaplativih kredita poslovnih banaka (NPL) u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) zabeležio je pad od 8,9 odsto na kraju juna ove... SMANJUJE SE NIVO NPL KREDITA U ZEMLJAMA REGIONA Tržište miruje, investitori čekaju da pandemija prođe

Nivo nenaplativih kredita poslovnih banaka (NPL) u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) zabeležio je pad od 8,9 odsto na kraju juna ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, i dostigao je obim od 33 milijarde evra, navodi se u NPL Monitoru Vienna Initiative, koji analizira „loše kredite“ u zemljama regiona.

Kako se navodi, većina zemalja u regionu imala je međugodišnje smanjenje broja NPL više od 10 odsto i to Mađarska (-35,3 odsto), Letonija (-31,3 odsto), Albanija (-25,3 odsto), Slovenija (-22,8 odsto), Hrvatska (-22,6 odsto), Srbija (-18,0 odsto), Bosna i Hercegovina (-13,7 odsto), Litvanija (-12,4 odsto) i Češka (-10,3 odsto).

Foto: Piqsels.com

Kako se ističe, povećanje obima nenaplativih kredita zabeleženo je u Crnoj Gori (za 200 miliona evra ili 15,4 odsto), Estoniji (100 miiliona evra ili 11,9 osto), odnosno Slovačkoj (1,9 milijardi evra ili 2,4 odsto), prenosi indikator.ba.

U analizi se ističe da je nivo NPL kredita nastavio da opada uprkos pandemiji u prvoj polovini 2020. ali će učinak krize na novi talas NPL postati jasniji u drugoj polovini 2021. kada mere za suzbijanje posledica pandemije (kao što su moratorijumi na plaćanja kredita i umanjenje poreza), prestanu da važe a beneficije koje one donose prestanu da deluju.

Kako se naglašava, mere koje su preduzele vlade sprečile su novi i brzi porast NPL od zajmoprimaca koji se suočavaju sa privremenom nelikvidnošću. Ove mere su takođe imale pozitivan uticaj na održavanje kvaliteta aktive banaka.

Evro i dolar vezani
Foto: Pixabay.com

Kada su u pitanju budući trendovi, u izveštaju se ističe da će prodaja NPL verovatno ostati veoma bitan faktor za strategiju razduživanja banaka u regionu u 2021. godini.

Takođe se konstatuje da u mnogim zemljama regiona postoji funkcionalno tržište NPL transakcija, a prisutni su i kvalitetni regionalni investitori sa kapitalom za ulaganje u NPL. Iako je prodaja NPL privremeno zaustavljena zbog pandemije, konstatuje se da kapital investitora ostaje u regionu, spreman za investiranje u ove transakcije. Banke su takođe spremne da ponovo pokrenu prodaju svojih NPL-portfelja, ali neizvesnost ostaje kada je u pitanju pravi trenutak za nove prodaje, navodi se u analizi Vienna Initiative.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...