Nastavlja se trend započet prošle nedelje

Snažan pad cena sirove nafte, kupce odvraća delta soj i rast dolara

Vesti

9.8.2021 11:47 Autor: Marko Miladinović 0

Snažan pad cena sirove nafte, kupce odvraća delta soj i rast dolara Snažan pad cena sirove nafte, kupce odvraća delta soj i rast dolara
Cene sirove nafte na globalnim tržištima pale su danas za više od 2,0 odsto, odnosno na najniži nivo u više od dve nedelje, usled... Snažan pad cena sirove nafte, kupce odvraća delta soj i rast dolara

Cene sirove nafte na globalnim tržištima pale su danas za više od 2,0 odsto, odnosno na najniži nivo u više od dve nedelje, usled rastuće zabrinutosti zbog novih ograničenja vezanih za pandemiju u Kini i jačanja američkog dolara.

Cena fjučersa nafte Brent za oktobarsku isporuku potonula je za 2,25 odsto na 69,11 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 6:58 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon prošlonedeljnog pada od preko 6,0 procenata, najvećeg u jednoj sedmici u poslednja četiri meseca, prenosi Reuters.

Istovremeno, cena američke referentne nafte WTI oslabila je za 2,3 odsto na 66,71 dolara po barelu, posle pada od 7,0 odsto prošle nedelje, što je takođe njen najveći nedeljni gubitak vrednosti u devet meseci.

Ovakvo kretanje se pripisuje pogoršanju raspoloženja trgovaca zbog novih mera ograničenja koje je uvela Kina, jedan od najvećih svetskih potrošača „crnog zlata“, kako bi zauzdala narastajući broj infekcija delta sojem virusa Covid-19.

Pored toga, najnoviji skok dolara na valutnim berzama utiče i na cene nafte, jer jačanje američke valute čini naftu skupljom kupcima koji poseduju druge nacionalne novčane jedinice, što ih odvraća od kupovine.

Dolar je dostigao jutros četvoromesečni maksimum prema evru, nakon izveštaja o snažnom zapošljavanju u SAD u julu, a koji je oživeo nadu da će američka centralna banka FED ranije početi sa pooštravanjem američke monetarne politike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...