oslabila cena zlata na svetskim tržištima

Nafta beleži najveći nedeljni pad od oktobra, dolar raste

NovacSvetVesti

6.8.2021 14:08 Autor: Miljan Paunović 0

Nafta beleži najveći nedeljni pad od oktobra, dolar raste Nafta beleži najveći nedeljni pad od oktobra, dolar raste
Akcije i valute na tržištima u usponu su oslabile u petak, nafta je na putu da zabeleži najveći nedeljni pad od oktobra, dok je... Nafta beleži najveći nedeljni pad od oktobra, dolar raste

Akcije i valute na tržištima u usponu su oslabile u petak, nafta je na putu da zabeleži najveći nedeljni pad od oktobra, dok je dolar ojačao prema korpi šest glavnih rivalskih valuta.

Širenje delta soja korona virusa uzrokovalo je turbulencije na tržištima akcija, robe i valutnim berzama, izazivajući pad tražnje investitora za rizičnom imovinom.

Na azijskom trgovanju, najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, trpi pritisak zbog posrtanja deonica najlikvidnijih kineskih kompanija usled neizvesnosti vezanih za politike kineskih regulatora prema tehnološkim divovima.

Uprkos rastu vrednosti od 1,6 odsto ove nedelje, azijsko-pacifički indeks MSCI je i dalje za nešto više od 10 procenata ispod svog najvišeg nivoa iz februara, prenosi Tanjug, pozivajuću se na Reuters.

Nasuprot tome, globalni MSCI indeks akcija zanemarljivo je skliznuo sa maksimuma zabeleženog u sredu.

Indeks evropskih akcija STOKS 600 počeo je u petak trgovanje u padu za 0,1 odsto, a i indeks fjučersa na Vol Stritu S&P 500 e-mini je jutros u minusu za 0,05 procenata, nakon što je S&P 500 juče zaključen na novom rekordu posle objave snažnih korporativnih profita i vesti o smanjenom broju zahteva nezaposlenih za državnim naknadama.

Očekuje se da će izveštaj o novim radnim mestima u SAD, koji treba da bude objavljen kasnije tokom dana, ukazati na dalji privredni rast te zemlje, što će delom ublažiti zabrinutosti za globalnu ekonomiju i dodatno podstaći rast dolara.

Cene nafte su u petak ojačale, ali su i dalje na putu da zabeleže najveći sedmični gubitak od oktobra, nakon pada ranije tokom ove nedelje zbog rasta broja korona slučajeva i neočekivano velikog povećanja zaliha sirove nafte u SAD.

Američka WTI nafta trguje se po ceni od 69,5 dolara po barelu, za 0,47 procenata višoj nego u četvrtak, a severnomorska nafta Brent se popela za 0,66 odsto na 71,76 dolara po barelu.

Na valutnim tržištima, najveći gubitnik je tajlandski bat među valutama zemalja u razvoju, što pokazuje koliko porast korona infekcija i smrtnih slučajeva pogađa poverenje u njihove valute i ekonomije. Bat je pao na trogodišnji minimum, izgubivši više od 7,0 odsto vrednosti u poslednjih sedam nedelja.

Dolar je danas skočio na jednonedeljni maksimum prema japanskoj valuti, na 109,88 jena, nastavljajući rast sa minimuma od 108,72 jena, koji je zabeležio u sredu.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, porastao je za 0,1 odsto azijskom trgovanju na 92,374 poena, dok je u dosadašnjem toku nedelje ojačao za 0,3 procenta.

Evro se spustio prema dolaru na azijskoj sesiji na jednonedeljni minimum od 1,1818 dolara, što je nešto ispod njegovog 20-dnevnog proseka.

Jučerašnja najava mape puta Banke Engleske za povećanje referentne kamate podržala je funtu, koja se prema poslednjim raspoloživim podacima trguje na nivou od 1,3920 dolara.

Jači dolar i njegov potencijal da omogući veće prinose bacili su senku na zlato. Spot cena zlata je pala danas za 0,31 odsto na 1.798,6 dolara po unci.

Tagovi
NAFTA PAD VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...